Αρης Ταστάνης: Αποδίδοντας τιμές επί της ουσίας σε έναν πράγματι σπουδαίο ποιητή…

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Άρης Ταστάνης: Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για τον σημαντικότερο λογοτέχνη με αναπηρία της μεταπολίτευσης. Το αφιέρωμα προς τιμή του σήμερα το απόγευμα – στα πλαίσια του καλλιτεχνικού διημέρου με τίτλο ΣΥΝARTΗΣΕΙΣ. σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου – χαρακτηρίζεται από κάτι το ιδιαίτερο. Ποιο είναι αυτό; Το έχουν επιμεληθεί οι συνοδοιπόροι του στην Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία της οποίας ο “πολεμιστής” Άρης ήταν ιδρυτικό και επί χρόνια πολλά ενεργό στην πρώτη γραμμή μέλος.

Γι’ αυτό και ο τρόπος παρουσίασης του αφιερώματος από πλευράς της “Κίνησης” είναι ξεκάθαρα αντί-συμβατικός, φέρει πολύ έντονο το προσωπικό στοιχείο. Λάβετε ένα (πολύ μικρό) δείγμα:
Ελεύθερος – δυνατός – ωραίος – συναισθηματικός – ανιδιοτελής.
Σπινθηροβόλο βλέμμα, μειδίαμα στο πρόσωπο, αφ ̓ υψηλού αντιμετώπιση, θυμό για τα χρόνια της χολέρας, αυτοκριτική.
Όλα ή τίποτα.
Μέσα ή έξω.
Από το ναδίρ στο ζενίθ.
Μοναδικός!
Αυτός ήταν Άρης

*Οι επιλεγέντες/ τιμηθέντες από την Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία για να τιμήσουν σήμερα (ώρα έναρξης 18:30) τον Άρη Ταστάνη διαβάζοντας επιλεγμένα ποιήματά του, είναι οι Βασίλης Οικονόμου, Μαρία Κανελλοπούλου, Μανώλης Μαυροματάκη και Μάνια Παπαδημητρίου. Στο όνομα της βαθιά αντί-ρατσιστικής σκέψης που αποτελεί το “σήμα κατατεθέν” του σπουδαίου ποιητή (αναχώρησε από τα εγκόσμια στα τέλη του 2013), έπεται αμέσως μετά το αναγνωστικό σκέλος του αφιερώματος (στις 19:15) συζήτηση με θέμα “Ναζιστικό έγκλημα, στίγμα, αόρατοι φράκτες και άνθρωποι με αναπηρία” – εισηγητές ο νομικός Θανάσης Καμπαγιάννης και το μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με αναπηρία Αντώνης Ρέλλας – ενώ η όλη αφιερωματική ενότητα ολοκληρώνεται με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ανάξιος για να ζήσει» (2005, Ρόμπερτ Κριγκ) που αναδεικνύει το βάθος και τη συνέχεια του ρατσιστικού στιγματισμού των ανθρώπων με αναπηρία.

Λίγοι είναι οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι της σκέψης τούτους τους καιρούς, ο Άρης έχει υπάρξει ένας από αυτούς. Όσοι ξέρετε να σέβεστε επί της ουσίας και όχι μόνο για τον τύπο, να είστε εκεί!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here