Απεργοί μεταλλείων σκότωσαν στο ξύλο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της χώρας -αστυνομικοί είχαν σκοτώσει προ διημέρου δύο απεργούς

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Ροδόλφο Ιλάνες, 56 ετών,  ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από απεργούς εργάτες μεταλλείων.

Προηγουμένως φέρεται να είχε απαχθεί. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ήταν καθ’ οδόν προς τα μεταλλεία όταν έγινε έφοδος απεργών στο ΙΧ του και τον απήγαγαν.

Βολιβία: Απεργοί εργάτες απήγαγαν και δολοφόνησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Βολιβίας

Συγκεκριμένα,  εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ο Ιλάνες είχε απαχθεί από απεργούς εργάτες μεταλλείων και κινδύνευε από βασανιστήρια στο Πανδούρο, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Παζ.

Τελικά βρέθηκε νεκρός.

Οι διαδηλώσεις των εργατών που ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία πήραν  βίαια τροπή όταν η Αστυνομία έβαλε μπλόκα στους δρόμους με αποτέλεσμα σε επεισόδια προ διημέρου (την Τετάρτη), να σκοτωθούν  δύο εργάτες από πυρά της Αστυνομίας. Η κυβέρνηση απολογήθηκε ότι είχαν τραυματιστεί 17 αστυνομικοί και γι αυτό έγινε χρήση όπλων.

Independent miners clash with the police as they run from clouds of tear gas during protests in Panduro, Bolivia

Η Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Μεταλλείων της Βολιβίας (Fencomin), που κάποτε υποστήριζε ένθερμα τον αριστερό Πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, ξεκίνησε απεργία διαρκείας  μετά από την αποτυχία διαπραγματεύσεων για το νόμο που αφορά στα μεταλλεία.

Bolivian policemen clash with miners near a blocked road in Panduro, Bolivia

Οι διαμαρτυρόμενοι εργάτες απαιτούν περισσότερες άδειες λειτουργίας μεταλλείων, λιγότερους περιβαλλοντικούς ελέγχους, το δικαίωμα να συνάπτουν συμβάσεις με το εξωτερικό

Ο Μοράλες αυτό το απέκλεισε ως αντισυνταγματικό τονίζοντας ότι ο πλουτος της χώρας ανήκει σε όλο τον λαό και όχι μόνον στους 5.000 που απασχολούνται στα μεταλλεία.

Οι μεταλλωρύχοι όμως επιμένουν και άριχσαν να κλείνουν δρόμους και να συγκρούονται με αστυνομικούς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση έδειραν άγρια πολλούς αστυνομικούς προ δεκαημέρου και όταν έφτασε ασθενοφόρο να πάρει έναν από αυτούς.

Οι απεργοί μάλιστα κρατούσαν 70 αστυνομικούς ομήρους τους οποίους απελευθέρωσαν μόνον όταν η κυβέρνηση απελευθέρωσε 50 μεταλλωρύχους που είχαν συλληφθεί σε επεισόδια

Περίπου 70 κεντρικοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από απεργούς που απαιτούν να μην περάσει η νομοθετική ρύθμιση που όπως λένε, αποδυναμώνει την θέση τους.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση όντως θέλει να τους αποδυναμώσει γιατί δημιουργούν εμπόδια στην οικονομία προς όφελός τους, επιδώκοντας να κλείνουν συμφωνίες με εταιρείες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Από την άλλη, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα είναι τραγικά χαμηλό και οι μεταλλωρύχοι δεν είναι πλούσιοι εργολάβοι, αλλά εργαζόμενοι που «πάνε να βγάλουν κάτι'» από τις συμφωνίες. Αυτό το «κάτι» είναι λίγο αλλά σημαντικό για εκείνους και τις οικογένειές τους, Όμως είναι πολύ και σημαντικό επίσης  για την εθνική οικονομία η οποία στηρίζεται στα μεταλλεία λιθίου, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο για να θρέψει σχεδόν όλο το λαό.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here