Απεργία πείνας ξεκίνησε πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ουρουγουάη

Ένας Σύρος, πρώην κρατούμενος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο, ο οποίος τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην Ουρουγουάη όπου είχε μεταφερθεί το 2014, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κάνει απεργία πείνας αφότου απελάθηκε από τις αρχές της Βενεζουέλας, όπου διέφυγε στην προσπάθειά του να καταφέρει να επανενωθεί με την οικογένειά του στην Τουρκία.

Ο 45χρονος Σύρος, ο Τζιχάντ Άχμαντ Ντιγιάμπ, μεταφέρθηκε από το Γκουαντάναμο στην Ουρουγουάη από την αμερικανική κυβέρνηση στα τέλη του 2014, ταυτόχρονα με άλλους πέντε κρατούμενους.

Μετά την άφιξή τους στην Ουρουγουάη, οι πρώην κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο διαδήλωναν επί εβδομάδες μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μοντεβιδέο, ζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και αποζημίωση από την αμερικανική κυβέρνηση για τα 13 χρόνια που παρέμειναν φυλακισμένοι χωρίς απόφαση δικαστηρίου.

«Κάνω απεργία πείνας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιγιάμπ, διευκρινίζοντας πως άρχισε τη διαμαρτυρία του πριν από είκοσι ημέρες και ότι πλέον δεν δέχεται ούτε υγρά εδώ και τρεις ημέρες.

«Φτάνει πια, πάει ένας χρόνος και εννιά μήνες που βρίσκομαι εδώ (σ.σ. στην Ουρουγουάη) και δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημά μου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης, την οποία ανέφερε πως δεν εμπιστεύεται πλέον.

Ο Ντιγιάμπ εξήγησε ότι θέλει να ζήσει «σε μια άλλη χώρα», όχι στην Ουρουγουάη, και επίσης δεν θέλει η οικογένειά του να έλθει να ζήσει μαζί του στο Μοντεβιδέο – αντίθετα με αυτό που προτείνει η ουρουγουανή κυβέρνηση – διότι δεν έχει τα μέσα για να ζήσουν.

Ο Σύρος είχε φύγει μυστικά από την Ουρουγουάη πριν από πολλές εβδομάδες, περνώντας τα σύνορα με τη Βραζιλία κι αποφεύγοντας τους ελέγχους, πριν εντοπιστεί στα τέλη του Ιουλίου στη Βενεζουέλα, όπου συνελήφθη. Στάλθηκε πίσω στην Ουρουγουάη την 30ή Αυγούστου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης, Ροδόλφο Νιν Νοβόα, που διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να υποδεχθεί τον Τζιχάντ Άχμαντ Ντιγιάμπ, σημείωσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου η οικογένεια του Σύρου να μετεγκατασταθεί στο Μοντεβιδέο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here