Απαράδεκτες «οικονομίες» του ΕΟΠΠΥ για την πνευμονική ίνωση

Ο ΕΟΠΠΥ απέκλεισε από τη θεραπεία όσους έχουν (προς το παρόν) ήπια ή μέτρια πνευμονική ίνωση καταγγέλλει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές και αντιεπιστημημονικό το κριτήριο του ΕΟΠΠΥ, αφ’ ης στιγμής η νόσος είναι ανιατη και η θεραπεία αναγκαία από τα αρχικά της στάδια.

Να σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση αφορά όλους κι ολους μερικές δεκάδες ασθενείς (η οικονομία είναι γελοία μπροστά στην απειλή για τη ζωή τους) και ότι  πριν από έναν μήνα ο  ΕΟΠΥΥ είχε διαψεύσει ότι θα προβεί σε τέτοιες περικοπές
Στην Ελλάδα η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση αφορά περίπου 200-250 διαγνωσμένους ασθενείς. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι αδιάγνωστοι και αυτοί που δεν λαμβάνουν θεραπεία, μπορεί να ανεβάζουν τον αριθμό των πασχόντων στους 600.

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση είναι θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν του καρκίνου του πνεύμονα.

Η  ανακοίνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αναφέρει:

«Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αντιεπιστημονική πράξη και να αποκλείσει από τη θεραπεία δεκάδες ασθενείς με ήπια-μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Κατά παρέκκλιση οιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αποφάσισε προσφάτως να αποκλείσει αυτούς τους ασθενείς από τα ενδεδειγμένα θεραπευτικά σχήματα για τη διαχείριση του νοσήματός τους, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως σπάνιο, με υψηλό δείκτη θνησιμότητας και ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της σταδιακής έκπτωσης της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Στο όνομα της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών, και με ενέργειες που αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα και την κλινική πρακτική, διαχωρίζονται οι ασθενείς που πρέπει να λάβουν θεραπεία, ανάλογα με το βαθμό βαρύτητας της πάθησής τους, τη στιγμή που η Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα δεν έχει καθιερώσει ευρέως αποδεκτά κριτήρια για την ταξινόμηση της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης σε στάδια βαρύτητας. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ωφελούνται από τη χορήγηση θεραπείας ανεξαρτήτως της βιαίως εκπνεόμενης ζωτικής χωρητικότητας  (FVC) και της διαχυτικής ικανότητας (DLCO). Για το λόγο αυτό ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε την χορήγηση θεραπείας σε όλους τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ανεξαρτήτως λειτουργικού ελέγχου.Συνεπώς, ο ΕΟΠΠΥ  πρέπει  να επιτρέψει στους ασθενείς με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ινωση τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας, δεδομένου του σημαντικού οφέλους που δύνανται να αποκομίσουν από την έγκαιρη έναρξη της αγωγής. Σε διαφορετική περίπτωση να μας  κοινοποιήσει εγγράφως τους λόγους και τα κριτήρια, βάσει της τρέχουσας επιστημονικής και ιατρικής τεκμηρίωσης, για τον αποκλεισμό των ασθενών με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις διαθέσιμες γι’ αυτούς εγκεκριμένες θεραπείες.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here