Απάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων για τη συνάντηση στο Μαξίμου

Την αντίδραση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προκάλεσε η σφοδρή κριτική κυρίως του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη χθεσινή συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον Αλέξη Τσίπρα με κύριο θέμα τα μισθολογικά τους αιτήματα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων (την υπογράφουν οι Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου και Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) ζητούν «να σταματήσει επιτέλους η  απαράδεκτη  προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια». Και υπενθυμίζουν πως είχαν συναντηθεί και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά .

Οι βολές των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων στρέφονται και κατά της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αφού υπογραμμίζουν ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη».

Η ΕΔΕ, όπως είναι γνωστό, παρενέβη, αποδοκιμάζοντας τη συνάντηση στο Μαξίμου και τη σχεδιαζόμενη επιβολή ειδικού μισθολογίου, με δικαστές δύο ταχυτήτων.

Η ανακοίνωση των προέδρων εχει ως εξής:

«Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88).

Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ΄ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ΄ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

        Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά, με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

        Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών Κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της.

        Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη.» 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here