Απάντηση Κομισιόν στον Χουντή – «Στην Ελλάδα με 300 ευρώ ζει ένας ενήλικας αξιοπρεπώς»!

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ) 

Η Κομισιόν εκτιμά ότι με… 300 ευρώ το μήνα, στην Ελλάδα, ένας ενήλικας μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς! Στην Γερμανία, όμως, την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες «κοστολογούν» το ελάχιστο εισόδημα για μια αξιοπρεπή διαβίωση στα 1.200 ευρώ το μήνα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από απάντηση της Ε.Ε. σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, με αφορμή το πρόσφατο άρθρο Τόμσεν. «Ενώ σε Ισπανία και Γερμανία το ύψος του επιδόματος ανεργίας συναρτάται από τις προηγούμενες ακαθάριστες αποδοχές, στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη. Ενώ στη Γερμανία το βοήθημα που λαμβάνεται μετά το πέρας του επιδόματος ανεργίας περιλαμβάνει ένα βασικό ποσό 391 ευρώ για τον άγαμο καθώς και πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη ειδικών αναγκών, στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μόνο 100 ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Χουντή.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ για το ύψος των επιδομάτων ανεργίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία η Κομισιόν απαντά ότι «ενώ στην Ισπανία και τη Γερμανία το ύψος του επιδόματος ανεργίας συναρτάται από τις προηγούμενες ακαθάριστες αποδοχές, στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη». Στην απάντηση αναφέρεται: «στην Ισπανία, τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 70% των μέσων ακαθάριστων εισοδημάτων, και μειώνονται στο 50% μετά τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας. Στη Γερμανία, τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 60% των προηγούμενων αποδοχών (67% για πρόσωπα με συντηρούμενα τέκνα) μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών. Αντίθετα, «στην Ελλάδα το επίδομα αντιστοιχεί σε κατ’ αποκοπή ποσό που αντιπροσωπεύει το 55 % του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη και, από το 2012, ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως».

Εξίσου αποκαλυπτική είναι απάντηση της Κομισιόν σε σχέση με τα επιδόματα μετά το πέρας των επιδομάτων ανεργίας. Αναλυτικότερα, ενώ στη Γερμανία τα επιδόματα -μετά το πέρας του επιδόματος ανεργίας- περιλαμβάνουν ένα βασικό ποσό 391 ευρώ για τον άγαμο καθώς και πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη ειδικών αναγκών, στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μόνο 100 ευρώ. Επιπλέον, ενώ στην Ελλάδα το συνολικό ποσό των 300 ευρώ το μήνα θεωρείται αρκετό για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άγαμος ενήλικας, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό αξιοπρεπούς διαβίωσης φτάνει τα 1200 ευρώ το μήνα».

Ο Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν, τόνισε ότι «πριν λίγες μέρες ο γνωστός κ. Τόμσεν του ΔΝΤ έκανε αίσθηση όταν σε συνέντευξή του δήλωσε ότι “οι τυπικές συντάξεις είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία όταν η Γερμανία με μέτρο το μέσο μισθό είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα”. Η απάντηση είναι ότι έτσι κατάντησαν τους «μέσους μισθούς» στην Ελλάδα τα συνεχή Μνημόνια. Τον καλούμε να ρίξει μια ματιά στα στοιχεία που η ίδια η Κομισιόν μας παραθέτει και δείχνουν ότι στην Ελλάδα με βάση το Μνημόνιο και το νόμο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα 300 ευρώ το μήνα θεωρούνται αρκετά για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άγαμος ενήλικας ενώ στη Γερμανία το ποσό της αξιοπρεπούς διαβίωσης φτάνει τα 1.200 ευρώ το μήνα».

Παράλληλα, προσθέτει ο ευρωβουλευτής, «είναι σαφές ότι η κατάσταση του Έλληνα ανέργου επιδεινώνεται. Μόλις 13.598 αυτοαπασχολούμενοι έχουν λάβει επίδομα ανεργίας στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο, ενώ από τους 527.000 μακροχρόνια ανέργους, μόλις 17.500 επωφελούνται του επιδόματος. Είναι λοιπόν σαφές ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο η Κομισιόν ονομάζει “καθολικό δίχτυ ασφαλείας κατά της φτώχειας” αποτελεί πράξη ελεημοσύνης για τον Έλληνα άνεργο, αφού είναι δραματικά χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here