Αν ξέραμε τι τρώμε! Διατροφικό σκάνδαλο σε 57 χώρες

Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κάμπιες, κρέας πιθήκου . Ενα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια στο οποίο εμπλέκονται 57 χώρες. Σε μια συντονισμένη επιχείρηση της Interpol και της Europol κατασχέθηκαν πάνω από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων καθώς και αλλοιωμένα ποτά.

Συγκεκριμένα:

Στην γειτονική μας Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές «βαμμένες» με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση, εξηγεί η Interpol, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν (Γαλλία).

Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζάβεντεμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλους και κάμπιες.

Στο Χαρτούμ του Σουδάν κατασχέθηκαν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα.

Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το δίκτυο μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοείου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.

Στην Ινδονησία , η Interpol αφηγείται την κατάσχεση  70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη.

Στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν τρία παράνομα εργοστάσια που παρήγαγαν νοθευμένο αλκοόλ. Η αστυνομία κατάσχεσε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία (ετικέτες, καπάκια, άδεια μπουκάλια), καθώς και περισσότερα από 7.400 μπουκάλια νοθευμένο και παραποιημένο αλκοόλ.

Οι επιχειρήσεις Opson, οι οποίες άρχισαν για πρώτη φορά το 2011, έχουν εξελιχθεί σταδιακά ώστε αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνουν γύρω στις 60 χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα νοθευμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά αποτελούν πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια», σχολιάζει στην ανακοίνωση ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της ειδικής μονάδας της Interpol που μάχεται κατά των παράνομων εμπορευμάτων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here