«Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω με την οικογένειά μου στη θάλασσα»

 

«Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω μαζί με την οικογένειά μου στη θάλασσα. Πήγαμε από την κόλαση, στην κόλαση». Η μαρτυρία ενός Σύρου πρόσφυγα από τη Χίο στο Γαλλικό πρακτορείο,  αποκαλύπτει με τον πιο δραματικό τρόπο την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες.

Η μαρτυρία αποτυπώνεται σε σημερινό δημοσίευμα της βρεττανικής Observer η οποία αναφέρει ότι ενόψει της συμφωνίας από την Δευτέρα για την επαναπροώθηση Σύρων μεταναστών και προσφύγων πίσω στην Τουρκία, » η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για κρούσματα βίας».

«Ταραχές και εξεγέρσεις από χιλιάδες παγιδευμένους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα έχουν προκαλέσει φόβο στην Αθήνα γύρω από την πρακτικότητα της επιβολής μια συμφωνίας που έχει ήδη «αμαυρωθεί» από τις ολοένα αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από τη νομιμότητά της», σχολιάζει η εφημερίδα  αναφερόμενη στα γεγονότα της Παρασκευής στη Χίο και προσθέτει  ότι τα νησιά έχουν μετατραπεί σε σημεία «ανάφλεξης».

Γιώργος Κυρίτσης: «Περιμένουμε βία»

Τον φόβο της Αθήνας για επερχόμενα κύματα βίας από τους μετανάστες επιβεβαιώνει στην εφημερίδα και ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης. «Περιμένουμε βία. Άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση τείνουν να γίνονται βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να περιοριστεί η διακίνηση ανθρώπων (trafficking) στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να επιβάλλουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», εξηγεί ο κ. Κυρίτσης.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι παρά το γεγονός πως απομένουν κάτι λιγότερο από 24 ώρες για την εφαρμογή της συμφωνίας, η Frontex δεν έχει στείλει το κατάλληλο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης επαναπροώθησης. Πιο συγκεκριμένα αύριο, οχτώ βάρκες της Frontex θα μεταφέρουν άντρες, γυναίκες και παιδιά που παραμένουν στα ελληνικά νησιά και έχον επιλεγεί για επαναπροώθηση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ακολουθώντας fast-track υπηρεσίες ασύλου. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα που επικαλείται τον Γ. Κυρίτση «από τους 2.300 αξιωματούχους που η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει, στην Ελλάδα έχουν φτάσει μόλις 200».

«Ακόμη περιμένουμε τους νομικούς εκπροσώπους και τους μεταφραστές που μας υποσχέθηκαν» προσθέτει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό. Την ίδια ώρα, εκτός από το προσωπικό, υπάρχουν καθυστερήσεις και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα, γράφει η εφημερίδα «η χρεοκοπημένη χώρα να συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις προσφυγικές ροές με τους περιορισμένους κρατικούς πόρους».

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χίο, ενώ δανείζεται και τις δηλώσεις ενός Σύρου πρόσφυγα ο οποίος τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω μαζί με την οικογένειά μου στη θάλασσα. Πήγαμε από την κόλαση, στην κόλαση». Εξηγώντας την κατάσταση, ένας Ισλανδός εθελοντής (σ.σ. Benjamin Julian) μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως «αυτό συμβαίνει όταν έχεις 30 αστυνομικούς για τη φύλαξη 1.600 προσφύγων, που είναι αποφασισμένοι να φύγουν». Συνεχίζοντας, ο εθελοντής μεταφέρει την απόγνωση των μεταναστών που φωνάζουν «»ελευθερία» και »όχι Τουρκία». Αυτό θέλουν και είναι αποφασισμένοι να το πετύχουν», καταλήγει.

Διευκρινιστικές δηλώσεις Γ. Κυρίτση

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που αναπαράγουν αναφορές του στη βρετανική εφημερίδα Observer, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Κλήθηκα από τον Observer να σχολιάσω περιστατικά βίας μεταξύ των προσφύγων τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά και στη Χίο. Εξήγησα ότι η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων καμιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συμπεριφορές, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο αλλά και αποφασιστικότητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here