Αντώνης Λιάκος: Χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις στα περισσότερα ΑΕΙ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ ( Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Πανεπιστημιακές σχολές δύο ταχυτήτων, τμήματα στα οποία θα εισάγονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις, δυνατότητα να μπαίνουν  σε θετικές σχολές υποψήφιοι θεωρητικών σπουδών και το αντίθετο, καθώς και ενοποίηση ειδικοτήτων για τους εκπαιδευτικούς περιλαμβάνουν οι προτάσεις του προέδρου της Επιτροπής Διαλόγου για την παιδεία , Αντώνη Λιάκου.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ” Κόκκινο” ο Α. Λιάκος  χαρακτήρισε  το σημερινό λύκειο «νεκρό» και το παρομοίασε με «διάδρομο» για να περνάνε τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, παρότι αποτελεί την πιο σημαντική βαθμίδα για να δημιουργηθεί η προσωπικότητα του αυριανού πολίτη. Προκειμένου λοιπόν να αποκτήσει το λύκειο αυτονομία, διαπίστωσε ότι στο πανεπιστήμιο οι εισαγωγικές εξετάσεις δεν είναι αναγκαίες σε όλα τα τμήματα:

«Δεν χρειάζονται όλες οι σχολές εξετάσεις. Σε μερικά τμήματα εξάλλου ήδη όσοι θέλουν, πάνε. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις. Σε αυτές, θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος κριτηρίων με συμμετοχή των ΑΕΙ στη διαμόρφωσή τους» είπε. Συνεπώς η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πιθανότατα θα αφορά τις σχολές χαμηλής ζήτησης, ενώ στις σχολές αιχμής με κλειστό αριθμό εισακτέων οι εξετάσεις θα διατηρηθούν.

Τα προαπαιτούμενα για την εισαγωγή στις σχολές υψηλής ζήτησης πάντως, συμπλήρωσε ο Αντ.Λιάκος, «δεν θα είναι κριτήρια που θα οδηγούν σε φροντιστήρια ούτε θα έχουν να κάνουν με προηγούμενη γνώση».

Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση τονίζοντας ότι δεν είναι καν απαραίτητο κάποιος που επιθυμεί να σπουδάσει Ιατρική να έχει τελειώσει πρακτικής κατεύθυνσης λύκειο ούτε ο φοιτητής της Φιλοσοφικής να έχει τελειώσει κλασικές σπουδές. «Έχω γνωρίσει παιδιά που έρχονται από μαθηματικά και κάνουν εξαιρετικές σπουδές Ιστορίας και παιδιά από θεωρητικές σπουδές με καλές επιδόσεις στην πληροφορική» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαλόγου, το λύκειο πρέπει να αυτονομηθεί και να αποκτήσει τρεις βασικές κατευθύνσεις, την ανθρωπιστική παιδεία-φιλοσοφία, τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος, και την τέχνη και τον πολιτισμό.

Επίσης είπε ότι στο δημοτικό σχολείο πρέπει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η διδασκαλία και να ελαφρυνθεί ο φόρτος. Να οργανωθεί η διδασκαλία με νέο τρόπο γύρω από πρότζεκτ προκειμένου να βγει το σχολείο από το στενό αναλυτικό πρόγραμμα και να δοθεί αυτονομία στους δασκάλους και δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους ώστε να μη χρειάζεται έγκριση για μια εκδρομή στο μουσείο.

Για τους εκπαιδευτικούς είπε ότι απαιτείται ενοποίηση των 140 ειδικοτήτων που υπάρχουν στην εκπαίδευση και ότι είναι αναγκαία μια συνολική αξιολόγηση εκπαιδευτικής μονάδας, αλλά χωρίς φόβο απόλυσης και τιμωρητικό πνεύμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here