Αντωνία Τόρρενς: «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός (school bullying και cyberbullying) είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Ένα φαινόμενο όχι μόνο υπαρκτό στη χώρα μας αλλά συνεχώς εντεινόμενο, ελέω και της οικονομικής κρίσης.Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Υπουργείου Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.682 μαθητών της πρωτοβάθμιας και 31.602 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 65% των μαθητών έχει παρακολουθήσει bullying συμμαθητών του, ενώ το 29% έχει ασκήσει βία σε συμμαθητές του από σπάνια έως πολύ συχνά.Αξιοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου και τη δυνατότητα ανωνυμίας που προσφέρει, το πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» ξεκίνησε τη λειτουργία του, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.livewithoutbullying.com απευθύνοντας κάλεσμα σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 10-18 ετών αλλά και γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μιλάμε με την Αντωνία Τόρρενς, υπεύθυνη για το πρόγραμμα και πρόεδρο του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) .

-Πείτε λίγα λόγια το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα «Ζήσε Xωρίς Eκφοβισμό» είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα παροχής υποστήριξης σε παιδιά και εφήβους 10 – 18 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Βασική καινοτομία του προγράμματος είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν ανώνυμα, ιδιωτικά και δωρεάν μέσω online chat με εκπαιδευμένους συμβούλους.Ξεκινήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχει βρει αξιόλογους υποστηρικτές- συνεργάτες: Tην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Π&Α Κυριακού και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Enable – ΕνΔυναμώνω».Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι το πρόγραμμα απευθύνεται και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο λόγος είναι προφανής: Για ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο όπως ο σχολικός αλλά και διαδικτυακός εκφοβισμός, η αντιμετώπιση μόνο ολιστική πρέπει να είναι, «αγκαλιάζοντας» όλες τις ομάδες που επηρεάζονται από αυτό. Ωστόσο, ο χώρος ο οποίος απευθύνεται στους ενήλικες είναι διαφορετικός από αυτόν των παιδιών και έχει τη μορφή forum. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς μεταξύ τους αλλά και να ζητήσουν συμβουλές από έναν ειδικό. Παράλληλα, μπορούν να ενημερωθούν για σχετικά θέματα και από το πλούσιο ενημερωτικό υλικό της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης.

-Ποιοί είναι οι σύμβουλοι και πώς μπορεί κάποιος να γίνει σύμβουλος;

Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν δυο κατηγορίες συμβούλων: οι φοιτητές και απόφοιτοι ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών έως 28 ετών και οι έφηβοι (15-18 ετών). Αυτός ο σχεδιασμός έχει γίνει διότι οι έρευνες δείχνουν ότι η μεθοδολογία υποστήριξης ομοτίμων (peer to peer support) συμβάλλει στην ταχύτερη δημιουργία συνθηκών αμεσότητας ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά ανοίγονται πιο εύκολα σε συνομήλικούς τους ή άλλα άτομα νεαρής ηλικίας, επειδή αισθάνονται πιο άνετα και πιο σίγουρα ότι θα τους καταλάβουν και θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν. Φυσικά όλοι οι σύμβουλοί μας έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση, η οποία είναι διαφορετική για την κάθε κατηγορία και προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους. Η εκπαίδευση έχει διαδραστικό χαρακτήρα και μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων οι ενδιαφερόμενοι σύμβουλοι εξασκούνται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που αποτελούν πολύτιμα εφόδια για το ρόλο που επιθυμούν να αναλάβουν.

-Υπάρχει κάποιας μορφής εποπτεία στην πλατφόρμα;

Όλοι οι σύμβουλοι έχουν έναν προσωπικό επόπτη, στον οποίο απευθύνονται. Οι επόπτες είναι ψυχολόγοι με επαγγελματική εμπειρία, οι οποίοι έχουν έναν διπλό ρόλο: αφενός την συνεχή παρακολούθηση των συνομιλιών μεταξύ συμβούλων και παιδιών και αφετέρου την υποστήριξη των συμβούλων στο έργο τους.Οι επόπτες έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να εποπτεύονται και να ανταλλάσσουν απόψεις σε εβδομαδιαία βάση με εξειδικευμένους ψυχολόγους του ΚΜΟΠ.Εκτός αυτού, για σοβαρές περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση παρέμβαση για ακραίες συμπεριφορές, προβλέπεται ειδική διαδικασία μέσω της οποίας ειδοποιείται η αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).

-Τι καινούριο φέρνει, κατά τη γνώμη σας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην αντιμετώπιση του bullying;

Καταρχάς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιείται μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Online, ανώνυμα και δωρεάν παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών, με βάση την εξοικείωση τους με το διαδίκτυο, μπορούν να υπερνικήσουν τον φόβο και τη ντροπή και να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε εκπαιδευμένους συμβούλους αλλά και σε συνομηλίκους τους και μεγαλύτερους μαθητές. Το τελευταίο αποτελεί άλλη μια καινοτομία του συγκεκριμένου προγράμματος: Η συμβουλευτική συνομηλίκων, μετά από εκπαίδευση και συνεχή εποπτεία επαγγελματιών ψυχολόγων έχει πολλαπλά οφέλη: Aπό τη μια πλευρά, τα παιδιά – σύμβουλοι αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες ενώ παράλληλα μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές θετικής επιρροής στον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο.Η εμπειρία από την αξιοποίηση νεαρών ατόμων ως διαμεσολαβητών συμβούλων για την αντιμετώπιση φαινομένων εκφοβισμού, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, σας αναφέρω την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 8 ετών υποστηρίχθηκαν από αντίστοιχο πρόγραμμα περισσότερα από 600.000 παιδιά, ενώ πάνω από 5.400 μαθητές και φοιτητές εκπαιδεύτηκαν ως σύμβουλοι. Τέλος, όπως σας ανέφερα ήδη, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε κατάλληλα από την αρχή, ώστε να έχει μια ολιστική προσέγγιση: Υποστηρίζει και ενημερώνει τόσο τα παιδιά και τους εφήβους όσο και τους ενήλικες (γονείς και εκπαιδευτικούς), υιοθετώντας για κάθε ομάδα έναν ξεχωριστό ψηφιακό χώρο επικοινωνίας.

-Πoιές είναι οι ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας;

Η πλατφόρμα λειτουργεί τις καθημερινές 17.00-22.00μ.μ και μπορούν όλα τα ενδιαφερόμενα παιδιά ηλικίας 10-18 ετών να μιλήσουν κάθε φορά με το σύμβουλο της επιλογής τους έτσι ώστε να λάβουν βοήθεια. Επίσης, το υλικό της βιβλιοθήκης, καθώς επίσης και το forum ανταλλαγής απόψεων για τους ενήλικες είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα όλο το 24ωρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here