«Αντίο» στις 20.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών είπε η τρόικα – Μόνο αιτιολογημένες απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Παγώνουν οι 20.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο τέως υπουργός, Νίκος Φίλης.

Yπό το φως των διαρροών περί απόσυρσης του νόμου Φίλη για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, ολοκληρώθηκαν χθες οι συζητήσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με τους θεσμούς στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Αν και οι συζητήσεις ήταν πολύ σύνθετες, το επίμαχο θέμα των απολύσεων των εκπαιδευτικών, λύθηκε με την αντικατάσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων από μία ανεξάρτητη επιτροπή.

Τι συμφωνήθηκε:

  • Παραμένουν οι αιτιολογημένες οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο αντικαθίσταται με τρεις ανώτατους δικαστές
  • Την νομιμότητα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα κρίνει πλέον μία ανεξάρτητη επιτροπή, αντί των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης που προβλέπει ο νόμος Φίλη.
  • Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), των σχολαρχών (ΣΙΣ), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δύο πανεπιστημιακούς, νομικούς. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν θα έχουν ενεργό ρόλο στις ψηφοφορίες.
  • Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει ικανοποιημένο από τη  εξελιξη αυτή δηλώνοντας ότι η αλλαγή που θα γίνει στον νόμο Φίλη, καθιστά το νόμο «πιο αντικειμενικό», χωρίς να αλλάζει την ουσία και την ταυτότητά του.

Το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο (σήμερα αποτελείται από έναν πάρεδρο του ΙΕΠ, έναν εκπρόσωπο των Ιδιοκτητών κι έναν εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ) που κρίνει εάν μία απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι αιτιολογημένη. Αυτό θα αντικατασταθεί από τρεις ανώτατους δικαστές , παρέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.).

Ικανοποιημένη με την εξέλιξη η ΟΙΕΛΕ που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Μετά από επικοινωνία του Προέδρου της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου η Ομοσπονδία εκφράζει την ικανοποίησή της για την πλήρη δικαίωση των θέσεών της και, μάλιστα, με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών. Μόνο αιτιολογημένες οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Τρεις πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) θα κρίνουν την επαρκή αιτιολόγηση απόλυσης εκπαιδευτικού, σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία. Παραμένει ως έχει το θεσμικό πλαίσιο για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (Κ.Ξ.Γ.)».

Το Τριετές Σχέδιο

Οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα τριετές σχέδιο για την παιδεία, στο οποίο ωστόσο δεν περιλαμβάνεται το αίτημα για 20.000 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών για τις οποίες είχε δεσμευτεί ο Νίκος Φίλης.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here