«Ανοικτή Τέχνη»: Εκθεση με έργα σπουδαστών-Τι λένε οι ίδιοι

Η «Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια, διαλέξεις, δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό!», από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου,  εκθέτει στον χώρο της, Ναυάρχου Νικοδήμου 2 και Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα, τηλφ 210 32 27 188, τα έργα των σπουδαστών της που εργάστηκαν με ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο την χρονιά 2015-2016 και που σκοπό είχε να αναδείξει την συνάντηση της διαφορετικότητας. 
Υπό την εποπτεία της εικαστικού Γεωργίας Δαμοπούλου, μιας απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτέχνιδες της γενιάς της, με πολλές ατομικές  εκθέσεις σε γνωστές γκαλερί  και συμμετοχή σε δρώμενα και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,  η ομάδα συνδέθηκε πολύ βαθιά και εμπιστεύτηκε ο ένας τον άλλον,  με αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια εικόνες, μέσα από θεματικές πάνω στις οποίες βασίστηκαν, συνδεδεμένες με καλλιτεχνικές αναφορές, προσωπικές έρευνες, σκέψεις, επιθυμίες, φόβους, παλιότερες εμπειρίες και καθημερινότητες. Το ελάχιστο ενσαρκώθηκε…
 
Δίνουμε τον λόγο στις σπουδάστριες:
 
Ποια ήταν η σχέση σας με την ζωγραφική;
Κάθριν Τσιριγκούλη
 
Από παιδί με συνέπαιρναν τα σκίτσα, οι ζωγραφιές, οι τέμπερες…  Οι σπουδές κου και η σταδιοδρομία με οδήγησαν μακριά από τον κόσμο των χρωμάτων. Ώσπου αποφάσισα να ξεκινήσω να διερευνώ τις δυνατότητες μου, προκειμένου να έρθω σε επαφή με «την χώρα των χρωμάτων». Το ταξίδι ξεκίνησε, έκανε τον πρώτο του σταθμό, επιτυχημένο, θέλω να ελπίζω,  και υπάρχουν δημιουργικές σκέψεις για περισσότερες «χρωματοεμπειρίες»!


Ποια η διαδρομή σας μέχρι να συναντηθείτε με την ομάδα;
Γωγώ Πιτσόκου:
 
Πάντα μ´ ενδιέφερε η ζωγραφική και πάντα εκφραζόμουνα καλύτερα μα σχήματα παρά με λόγια. Είχα παρακολουθήσει μαθήματα σε διάφορους χώρους, μέχρι που ήρθα στην Ανοιχτή Τέχνη και έμεινα με ανοιχτό το στόμα, γιατί άκουσα κι έμαθα πράγματα που δεν είχα φανταστεί! Πόση ομορφιά, αρμονία,συμβολισμός μπορεί να υπάρχει σε ένα έργο! Έμαθα λοιπόν να «βλέπω». Πριν κοιτούσα, αλλά δεν έβλεπα! Μέσα από τις ασκήσεις άρχισα να έχω και ….έμπνευση! Τα σεμινάρια με βοήθησαν πολύ, γιατί, εκτός από τρόπους και τεχνικές, είδαμε καλλιτέχνες μέσα από αναφορές στα έργα και τηντεχνοτροπία τους. Μετά από κάθε μάθημα φεύγω γεμάτη υπέροχες εντυπώσεις για την Ζωγραφική, γιατί, μην το ξεχνάμε, εμείς οι ερασιτέχνες,  είμαστε οι εραστές της Τέχνης.
 
Τι σημαίνει αυτή η έκθεση για την συνέχεια της δουλειάς σας;
Γιάννα Σακκή: 
Ξεκίνησα, χωρίς ειδικές γνώσεις.   Με τον μοναδικό τρόπο που γίνεται το σεμινάριο, μαθαίνω να «χάνομαι» σε άγνωστους και ελκυστικούς δρόμους. Η έκθεση των έργων είναι η ευκαιρία να ακούσω κριτική, να  δω τις αντιδράσεις και να βελτιωθώ.


Τι ρόλο έπαιξε το εργαστήριο εικαστικής έκφρασης;
Βούλα Γκογκορόση


Το σεμινάριο της Γεωργίας Δαμοπούλου με βοήθησε να ανακαλύψω και να αποκαλύψω πτυχές δημιουργικότητας που είχα βάλει στην άκρη γιαχρόνια. Η ώθηση που μας δόθηκε, να τολμήσουμε και να μη φοβηθούμε να εκφράσουμε  το κρυμμένο υλικό που έχουμε μέσα μας, είναι ό,τι πιο ωραίο μου έδωσε η Ανοιχτή Τέχνη.
 
Η Μαίρη Φίλια και η Μαριάννα Ευμολπίδου, απαντάνε εμμέτρως:
 
 Της τέχνης τα καμώματα
 
……………………………..
Στην Ανοιχτή Τέχνη άκουσα / Έχουν καλό αυτί
  • Την ομάδα γνώρισα  Ανοιχτή και ευγενική,
Κ η δασκάλα αρχόντισσα Πολύ διεισδυτική!
Συζήτηση, μελέτη και έρευνα Ζωγράφοι και ζωές των
Ρωτούσα μάθαινα και έσκαβα…
   Το ταξίδι της ζωγραφικής ξεκίνησε  / Τα χαρτιά πήραν χρώμα
Και η ομάδα μίλησε  Με τα έργα ως στόμα
Η διεργασία ομοιάζει θεραπεία,
Μεγάλη αξία να ποιείς  / Από την ομάδα η κάθε μια
Άλλος άνθρωπος θα βγει!!!!
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here