Ανοικτή σύγκρουση ΕΛΚ-Σοσιαλιστών για τη προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

 

Μία βδομάδα πριν την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, μετά την παραίτηση του Μ. Σούλτς ο οποίος επέστρεψε στη πολιτική ακηνή της Γερμανίας, η σύγκρουση ανάμεσα στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα κλαι τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτυες βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Αιτία της διαμάχης η υποψηφιότητά του επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζάνι Πιτέλα, για την προεδρία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Εκπρόσωποι της ΕΛΚ κατηγορούν τους σοασιλαστές όιτι δεν τηρούν την υπογραφή και το λόγο τους και έδωσαν στη δημοσιότητα την συμφωνία κατανόησης που είχαν υπογράψει στις 24/6/2014 για εκ περιτροπής προεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το κείμενο αυτό που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος του Speigel P;eter Mueller,  αναφέρει ότι μετά τον Σούλτς, ο  επόμενος πρόεδρος θα προέρχεται από το ΕΛΚ.
Κύκλοι ωστόσο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπενθυμίζουν ένα άλλο σκέλος της άτυπης αυτής πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων ομάδων της Ευρωβουλής: Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν πρέπει να αναλάβει ταυτόχρονα την προεδρία και στα τρία κορυφαία θεσμικά όργανα της ΕΕ. Έτσι, δεδομένου ότι οι επικεφαλής του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα, προέρχονται από τους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν τώρα ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει στα δικά τους χέρια.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ ανέφερε ότι «όποιος δεν τηρήσει την παράδοση και όποιου η υπογραφή δεν αξίζει πλέον τίποτε, κλονίζει την σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως θεσμού».

«Εκείνοι που δεν τηρούν τη συμφωνία μας φέρουν την πλήρη ευθύνη για το ενδεχόμενο ενίσχυσης αντιευρωπαϊκών δυνάμεων» ανέφερε την Τρίτη ο Βέμπερ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here