Ανοίγει και ο «φάκελος» εργασιακά για απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων– Συνάντηση Κατρούγκαλου-ILO

 

 

 

Τιου ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Με τους εταίρους – δανειστές να συνεχίζουν, μεταξύ όλων των άλλων, να ζητούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και των διαδικασιών λήψεως αποφάσεων από τα συνδικάτα για την πραγματοποίηση απεργιών, η κυβέρνηση «ανοίγει» -μαζί με το ασφαλιστικό- και τον φάκελο των εργασιακών αλλαγών. Η αρχή έγινε με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Ράιντερ συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, το πρωί στο υπουργείο Εργασίας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τόσο σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό όσο και τα εργασιακά. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ILO θα αποτελέσει ένα σημαντικό σύμμαχο σε επίπεδο παροχής συμβουλών και τεχνικής βοήθειας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «θέλουμε την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στρατηγικό σύμμαχο μας στην προσπάθεια που κάνουμε για αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Από την πλευρά του, ο κ. Ράιντερ ανέφερε ότι το ILO «ήρθε για να συνεχίσει τη συνεργασία (με την ελληνική κυβέρνηση) και υπάρχει ήδη σημαντική πρόοδος τόσο στον τομέα των εργασιακών σχέσεων όσο και στα θέματα του ασφαλιστικού. Από την αρχή της κρίσης ταχθήκαμε υπέρ της ανάπτυξης και επιδιώκουμε μέσα από αυτή τη συνεργασία να υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα».

Η ελληνική κυβέρνηση, με βάση τις απαιτήσεις του «κουαρτέτου», θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων με στόχο την απελευθέρωση τους, καθώς και του τρόπου με τον οποίο αποφασίζονται από τα συνδικάτα οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως όλα δείχνουν, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πλήρη μεταρρύθμιση του Δημόσιο Συνταξιοδοτικού Συστήματος μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά ζητήματα, σε σχέση με τα οποία οι εταίροι – δανειστές ζητούν άμεσες παρεμβάσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here