Ανοίγει η ΕΡΤ-Υπερασπιστής των ιδιωτικών καναλιών η ΝΔ

Μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο για την αναδιοργάνωση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με αιχμή μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση έστειλε από το βήμα της Βουλής η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Κατά της ΕΡΤ αλλά στο πλευρό των ιδιωτικών καναλιών τάχθηκε, όμως, η ΝΔ υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να ζητείται από τους σταθμούς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τάξη για πρώτη φορά  στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, η οποία κάλεσαν, μάταια όπως αποδείχθηκε, την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Ο κ. Παππάς προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και υπενθύμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που υπέγραψε τις υπουργικές αποφάσεις για την  είσπραξη του 2% για τη χρήση των συχνοτήτων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την περίοδο 2011-2014. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω παρά τις επιθέσεις των καναλιών. «Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν και να θέλουν τη διαιώνιση του άναρχου, του ασυντόνιστου, του χωρίς κανόνες τηλεοπτικού τοπίου. Δεν μας απασχολούν αυτές οι αντιδράσεις. Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη» είπε και προειδοποίησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να μην ταυτιστούν με όσους νομίζουν ότι μπορεί να έχουν φορολογική, χρηματοδοτική, αλλά και θεσμική ασυλία στο διηνεκές». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τη ΝΔ χωρίς να την κατονομάσει ότι λειτούργησε ως «ντουντούκα» των δανειστών.

«Διαψεύδονται όσοι διαστρεβλώνουν την αλήθεια για την πολιτική που η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει. Κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το κόψουν οι δανειστές, λες και είναι οι «ντουντούκες» των δανειστών. Δεν συνέβη αυτό. Η ΕΡΤ ανοίγει» είπε ο κ. Παππάς και διαβεβαίωσε ότι η ΕΡΤ θα λειτουργήσει ελεύθερα και ανεξάρτητα τόσο από κυβερνητικές παρεμβάσεις όσο και από ιδιωτικά συμφέροντα. Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε επίσης ότι άμεσα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση προκειμένου να επιστρέψουν εργαζόμενοι της ΕΡΤ (κυρίως γυναίκες) εξωθήθηκαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση μετά το «μαύρο» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ν. Βούτσης: οι πολιτικοί έγιναν θεραπαινίδες των μεγαλοκαναλαρχών

Την απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει μια τομή στις σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τα ιδιωτικά κανάλια ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι η πολιτική έγινε «όμηρος» και θεραπαινίδα των μεγαλοκαναλαρχών. Ο κ. Βούτσης επανέφερε μάλιστα το ζήτημα της ενεργοποίησης του «βασικού μετόχου» λέγοντας ότι δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από το τραπέζι. Κάλεσε, μάλιστα, όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν οι πολιτικοί στα κανάλια και «να τους τσιμπούν το μάγουλο και όχι μόνο».

ΝΔ: Μην «πιέζετε» τα ιδιωτικά κανάλια !

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανταποκρίθηκε, όμως, στην πρόσκληση της κυβέρνησης αλλά αντίθετα τάχθηκε κατά της είσπραξης του νόμιμου τέλους του 2%. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΝΔ η οποία μίλησε εξ’ ονόματος των καναλιών λέγοντας: «Μέσα στην κρίση τα κανάλια έχουν υποστεί και αυτά κρίση. Κάθισα και είδα τις διαφημιστικές δαπάνες του παρελθόντος και τις τωρινές και διαπίστωσα ότι είναι κατακόρυφη η πτώση τους, ότι δεν πληρώνονται, ότι είναι όλα στον αέρα» είπε και ισχυρίστηκε ότι αν πιεστούν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, όμως, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε να μην εφαρμοστούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις υποστηρίζοντας ότι και το κράτος χρωστά χρήματα στα κανάλια. Εξέφρασε, μάλιστα και εκείνος την ανησυχία του ότι τα «πιεζόμενα κανάλια θα απολύσουν εργαζόμενους».

Τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της ΝΔ στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος ανέφερε ότι τα κανάλια δεν πρόκειται να κλείσουν αν αναγκαστούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι πρέπει κάποια στιγμή και τα ιδιωτικά κανάλια να λειτουργήσουν με τους όρους των υγιών επιχειρήσεων.

Μ. Χ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here