Ανοίγει η Αυλαία των Δημητρίων 2016- Υποδοχή της Yoko Ono

ΦΩΤΩ: Lifo

Ανοίγει η αυλαία των Δημητρίων 2016 και υποδέχεται την Yoko Ono στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η τελετή έναρξης του φετινού φεστιβάλ, με το όνομα «Αστυβάλ», σε συνδυασμό με την έκθεση της Γιαπωνέζας εικαστικού, κωδικοποιούν από κοινού και με τον καλύτερο τρόπο την ουσία και τη σημασία του θεσμού. Με γνώμονα την τόλμη, το πείραμα και την πρωτοπορία, θα αποτελέσουν για τη Θεσσαλονίκη ένα πραγματικό εικαστικό θέαμα.

Η Γιόκο Όνο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα έργα της, στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμά της για ειρήνη και συλλογικότητα. «You must imagine Peace every day and in your dreams», λέει χαρακτηριστικά.

Από τα ιστορικά έργα της στα πιο καινούρια, η εικαστικός, σκηνοθέτης, μουσικός, ακτιβίστρια, περφόρμερ, Γιόκο Όνο συνεχίζει να ζητάει από το κοινό να συμμετέχει ενεργά στην τέχνη της, προωθώντας την ιδέα της συλλογικότητας.

Έτσι, μία σειρά από εγκαταστάσεις, φιλμς και περφόρμανς, οι περισσότερες από τις οποίες είναι συμμετοχικές, θα «καταλάβουν» το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την πόλη. Μέσα και έξω από το Μουσείο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην παλιά προκυμαία της πόλης, τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, οι πολίτες καλούνται όχι μόνο να γνωρίσουν τη Γιόκο Όνο, αλλά να συμμετέχουν στην ολοκλήρωση των έργων.

Μεταξύ άλλων, θα κληθούν να ανέβουν σε σκάλες, να αγγίξουν ο ένας τον άλλο, να αποκαταστήσουν έναν σπασμένο καθρέφτη, να λερώσουν τα χέρια τους, να βάψουν μια παλιά βάρκα, να αντιμετωπίσουν το θάνατο, να γράψουν ευχές και να τις κρεμάσουν σε δέντρα, ακόμη και να καταστρέψουν φέρετρα.

Η έναρξη της έκθεσης θα σηματοδοτηθεί από τη μεγάλη performance Sky Piece to Jesus Christ (1965/2016) [Κομμάτι Ουρανού για τον Ιησού Χριστό], που για πρώτη φορά έγινε με την Fluxorchestra. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Ελλήνων περφόρμερς.

Ο αριθμός των θέσεων είναι αυστηρά περιορισμένος (250) και γι’ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προκειμένου να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα, αλλά και τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η διάρκεια της έκθεσης, είναι προγραμματισμένη από τη 1 – 23 Οκτωβρίου 2016.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here