Ανθή Κάντα: Η«Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

   Η παράσταση συζητείται ήδη από στόμα σε στόμα στο θεατρικό κοινό  της Αθήνας. Στο θέατρο Underground, δίπλα απ’ το σινεμά Άστυ και τις άγνωστες στο ευρύ κοινό ναζιστικές φυλακές, στην οδό Κοραή 4, έχει ανέβει από τον Οκτώβρη το περίφημο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη: Η Παρέλαση.  

 Χωρίς διαφήμιση, χωρίς φανφάρες, με την σοβαρότητα που αρμόζει στο θέατρο και στο συγκεκριμένο, δύσκολο και απαιτητικό,  έργο, η παράσταση αρέσει και συγκινεί. Φαίνεται στο πρόσωπο των θεατών μόλις τελειώσει το έργο, που παραμένουν στις θέσεις τους για να συλλάβουν τους τελευταίους κραδασμούς της παράστασης.

Μιλάμε με την νεαρή ηθοποιό Ανθή Κάντα που είχε την πρωτοβουλία και οργάνωσε την  παράσταση που θα παίζεται: την Πέμπτη  1 & 8 Δεκεμβρίου, και την Τετάρτη 14 & 21 Δεκεμβρίου, στις 9:30.

    Μια νεαρή ηθοποιός, που μόλις τέλειωσε την σχολή Βεάκη, πώς είχατε την έμπνευση να επιλέξετε, να οργανώσετε και να ανεβάσετε την «Παρέλαση», έργο σταθμός της σύγχρονης δραματουργίας μας;

Η παρέλαση, αλλά  και όλο το έργο, της Λούλας Αναγνωστάκη, με είχε γοητεύσει και   απασχολήσει  απ’ την την σχολή. Σημαντικός παράγοντας, όμως, στο να το ανεβάσω, ήταν όταν, αρκετούς μήνες  πριν, επισκέφτηκα, με έναν φίλο μου, την Λούλα Αναγνωστάκη στο σπίτι της. Όταν την είδα από κοντά, πραγματικά δεν το πίστευα ότι ήταν τόσο απλός άνθρωπος. Είναι όντως κοντά στους νέους ηθοποιούς η κα Αναγνωστάκη, το καταλαβαίνεις απ’ τα έργα της, και πολύ περισσότερο αν έχεις την τύχη να την συναντήσεις.
Όσον αφορά, στην οργάνωση και τελικά στην πραγματοποίηση της παράστασης,  που παίζεται  τώρα στο Underground, ναι, είχε αρκετές δυσκολίες και χρειάστηκε πολύ αφοσίωση και κόπο για να τις υπερπηδήσω..

Μια πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός αναμετράται με έναν εμβληματικό ρόλο-περσόνα; Τι απαιτείται, για να αντεπεξέλθει;

Πείσμα, και όρεξη για πολλή-πολλή δουλειά. Είναι ένας ρόλος ορόσημο που, θα έλεγα, όλες οι γυναίκες ηθοποιοί θα ήθελαν να  αναμετρηθούν με αυτόν, με τον χαρακτήρα της Ζωής, της ηρωΐδας της Παρέλασης. Προσπαθούσα σε κάθε πρόβα να «βάλω» πράγματα στον χαρακτήρα της  Ζωής, αλλά και φεύγοντας να «πάρω» πράγματα να δουλέψω στο σπίτι. Και τώρα, που παίζεται, νιώθω ότι κάτι λείπει, ότι κάτι πρέπει να προσθέσω σε αυτή την σκηνή ή σε εκείνη την φράση.

 Η επιλογή δείχνει την διάθεσή σας να πέσετε στα βαθιά αμέσως. Είναι αλαζονεία ή αυτοπεποίθηση;

Αλαζονεία όχι, με τίποτα. Θα έλεγα περισσότερο ρίσκο, αφού δεν ήξερα τι θα συναντήσω. Νιώθω όμως πολύ τυχερή, γιατί με βοήθησαν και αγκάλιασαν αρκετοί άνθρωποι από την αρχή σε αυτή την πρώτη μου προσπάθεια. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη και για την συνδρομή της στο ανέβασμα και γιατί στα σεμινάριά της γνωρίστηκα με τον σκηνοθέτη μας Νίκο Δημητρόπουλο και του πρότεινα να αναλάβει εκείνος την σκηνοθεσία.

Τι είναι το θέατρο για σας; Τι σημαίνει για σας: είμαι ηθοποιός;

Το θέατρο το αγαπούσα από πολύ μικρή. Με ενθουσίαζε η διαδικασία τού να πλάθεις  έναν χαρακτήρα, να λες τα βιώματά του, την ιστορία του, εν ολίγοις  να μεταμορφώνεσαι σε ένα άλλο πρόσωπο. Για να είμαι ειλικρινής,  δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με κάτι άλλο.  Για μένα είναι μια ανάγκη, η ενασχόληση με το θέατρο. Μου αρέσει πολύ η αμεσότητά του, ότι μπορείς να επηρεάσεις τον θεατή, την σκέψη του. Να φύγει από την παράσταση και να προβληματιστεί με αυτό που είδε.

Επιθυμείτε να παίξετε ποιοτικούς ρόλους μόνο;

Τον ρόλο τον κάνει ο ηθοποιός, εκείνος του δίνει σάρκα και οστά. Τώρα στο τι είναι ποιοτικός ή όχι ένας ρόλος, δεν μπορώ να τους ξεχωρίσω. Ο ρόλος είναι ρόλος.

Πώς θα προσδιορίζατε τον χαρακτήρα της Ζωής;

Είναι η άλλη πλευρά του μικρότερου αδελφού της, του  Άρη, του δεύτερου χαρακτήρα της παρέλασης. Είναι στην ουσία αυτό που δηλώνουν και τα ονόματα τους.  Για εμένα η Ζωή αρνείται να παραδοθεί στην σκληρή, τρομακτική  κατάσταση που ζει και παλεύει να βγει νικήτρια από την άβυσσο που χάσκει μπροστά της.

 Τι είναι πιο δύσκολος, ο κωμικός ή ο δραματικός ρόλος;

Κάθε ρόλος έχει τις δικές του δυσκολίες. Άρα, κατά την γνώμη μου, δεν μπορείς να πεις, θα παίζω πιο συχνά αυτόν ή εκείνον τον ρόλο γιατί έχει λιγότερες απαιτήσεις. Πρέπει να τους αντιμετωπίζεις με το ίδιο πάθος και όρεξη για δουλειά.

Ο χαρακτήρας του ηθοποιού βελτιώνεται με τους ρόλους του, τον βοηθάνε να γίνει «καλύτερος άνθρωπος», να μετριάσει  τα όποια ελαττώματά του; 

Ο ηθοποιός για να πάρει πράγματα από κάθε ρόλο και να μπορεί μετά να τα αφομοιώσει, θα πρέπει να διακατέχεται από περιέργεια, από κριτική σκέψη και αγάπη για μάθηση και για αυτό που κάνει. Αν μπορεί αυτά τα τρία να τα δέσει μεταξύ τους, τότε θα είναι καλός και στον ρόλο του αλλά και στην προσωπική του ζωή.

 Λούλα Αναγνωστάκη: Τι θα της λέγατε αν την συναντούσατε πριν την παράσταση;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το τεράστιο έργο που μας έδωσε. Και πως θα κάνω και σήμερα ό,τι μπορώ για να αντεπεξέλθω στο συγκλονιστικό  έργο της  και στον τόσο απαιτητικό χαρακτήρα της Ζωής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here