Ανησυχούν μήπως δεν ήταν ο κύριος σεισμός στην Ιταλία

«Στην Ιταλια έχουμε δει το φαινόμενο ισχυροί σεισμοί να αποτελούν προσεισμούς. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτός  ήταν ο κύριος σεισμός»  είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήεων ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Χουλιάρας

Όσον αφορά στις ζημίες τόσο εκείνος όσο και  ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας τις αποδιδουν στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία, αλλά και στον τρόπο που χτίζονται τα σπίτια στα ορεινά χωριά της Ιταλίας.

Για το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού ο κ. Χουλιάρας είπε:

«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός  Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς. Εξάλλου τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ».

Και οι δυο παρατήρησαν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων,  γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές.

Όπως είπε ο Γ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης  Άκουιλα την Άνοιξη του 2009.

Τους φόβους των Ελλήνων συμμερίζονται πάντως και Ιταλοί σεισμολογοι -που μετά την καταδίκη συναδέλφων τους «για εφησυχασμό» στο σεισμό του 2009, όταν υποβιβαζαν τον κινδυνο-, είναι πολυ προσεκτικοί πλέονα και δεν λενε εύκολα «Μην ανησυχείτε».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here