Ανησυχητική τουρκική προκλητικότητα και παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ξεκίνησε η τουρκική άσκηση EFES 2016 (Έφεσος 2016) στο Αιγαίο. Στην άσκηση μετέχουν προς το παρόν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής χωρίς την παρουσία πολεμικών πλοίων. Αυτό δεν απέτρεψε ωστόσο την δημιουργία εντάσεων ιδίως στην περιοχή των Οινουσσών και την παρακείμενη νησίδα Πασά, στον αέρα και στη θάλασσα, με πράξεις και απόπειρες παραβίασης ελληνικού κυριαρχικού χώρου.

Στις ενέργειες αυτές εντάσσεται και η παρενόχληση, τη Μεγάλη Παρασκευή, Έλληνα ψαρά στην περιοχή των Οινουσσών καθώς και η  πτήση ενός τουρκικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 σε πολύ χαμηλό ύψος (έως και 200 πόδια) πάνω από τη νησίδα Πασά. Μάλιστα η Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να παρενοχλήσουν και Ολλανδική φρεγάτα που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική δύναμη στο Αιγαίο.

Χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον,παρεμβαίνοντας πυροσβεστικά στην ένταση δήλωσε: «Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς επισκέφτηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο. Αν και η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε βασικό θέμα της συνάντησης ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η οποία όχι μόνο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά το αντίθετο «προκάλεσε» και την τουρκική προκλητικότητα.

 

Η Τουρκική άσκηση έρχεται ίσως στην πιο χειρότερη στιγμή. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει για περίπου ένα μήνα (4 Μαΐου – 4 Ιουνίου) μια σημαντική έκταση στο Ανατολικό Αιγαίο. Η άσκηση, σε συνδυασμό με εκτάσεις που δέσμευσαν οι Τούρκοι με δύο NAVTEX για βολές (329/16) και Έρευνα και Διάσωση (321/16), κόβει επί της ουσίας το Αιγαίο στα δύο στον 25ο Μεσημβρινό.

Διπλωματικοί κύκλοι παρατηρούσαν ότι η Τουρκία όσο στριμώχνεται στις επιλογές της σε Συρία-Ιρακ-Κουρδικό, τόσο είναι πιθανό να αυξάνει την πίεση προς δυσμάς, στο Αιγαίο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here