Ανησυχίες θεσμών για τα μέτρα Τσίπρα, που όμως δε αλλάζουν τα δημοσιονομικά δεδομένα

 

Τις «ανησυχίες»τους για τον τρόπο με τον οποίο έγινε από την ελληνική κυβέρνηση η εξαγγελία των μέτρων, εκφράζουν οι θεσμοί σε προκαταρκτική έκθεσή τους, που διανεμήθηκε στον ESM. Ωστόσο, δεν διατυπώνεται κίνδυνος για την δημοσιονομική απόδοση των στόχων, εκτός εάν τα μέτρα επεκταθούν και στο μέλλον.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, δικαιώνουν επί της ουσίας την ελληνική κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι διαπιστώνουν πρόβλημα όσον αφορά την διαδικασία, δηλαδή την προηγούμενη ενημέρωση των θεσμών .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις της ευρωζώνης – που θα αποτυπώνονται στην έκθεση των θεσμών – εστιάζονται τόσο στο ύψος των παροχών όσο και στο ότι δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εκτιμούν ότι «ενώ τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2017 και το 2018, παρόλο που εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους στόχους, αν επεκταθούν τα μέτρα αυτά στο μέλλον».

Η έκθεση αυτή θα δοθεί στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών – μελών που θα αποφασίσουν σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurοgroup κατά πόσο μπορούν να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Πάντως, η Αθήνα αισιοδοξεί ότι η έκθεση θα είναι θετική και ότι «κατά 99% περιμένουμε θετική απάντηση για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here