Ανησυχία Υ.Α ΟΗΕ για επιστροφές Σύρων στη Τουρκία-Τι απαντά η κυβέρνηση

Την έντονη ανησυχία της για την επιστροφή Σύρων υπηκόων από την Ελλάδα στην Τουρκία, χωρίς να εξετασθούν τα αιτήματα ασύλου τους, εξέφρασε η Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ στην Ελλάδα. «Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός αυτός», απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζοντας ότι οι 10 Σύροι που επιστράφηκαν στη Τουρκία, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, δεν εξέφρασαν πρόθεση να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. 

Τι λέει η Υ.Α

Οπως αναφέρει η Υ.Α του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε, μια ομάδα 91 ατόμων έφτασε στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου. Στις 14 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου, όπου εξέφρασαν επίσημα στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους ήταν 10 υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κω, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επανεισδοχή τους με αεροπλάνο στα Άδανα, στην Τουρκία, στις 20 Οκτωβρίου 2016, χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους. Η Υ.Α. έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τις ελληνικές Aρχές για το περιστατικό αυτό.

 

Η Υ.Α. εκφράζει επίσης την ανησυχία της για ένα ακόμα περιστατικό, το οποίο αφορά μια ομάδα 131 ατόμων που έφτασαν στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου. Η Υ.Α. ζήτησε πληροφορίες για το νομικό καθεστώς και για το μέρος όπου βρίσκονται οι 33 από αυτούς, οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία. Στα 33 αυτά άτομα δεν επιτράπηκε η πρόσβαση της Υ.Α. και του νομικού εκπροσώπου τους.

Τι απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Δεν ισχύουν όσα αναφέρει η Υ>Α του ΟΗΕ, υποστηρίζει από τη πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

  • Η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο, στις 9 Οκτωβρίου 2016. Η σχετική ενημέρωση επαναλήφθηκε κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο.
  • Στο αεροδρόμιο της Κω, τελευταίο σταθμό αναχώρησης της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μία τριμελής οικογένεια, πριν από την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε τη βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση.
  • Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής –και μέσα στο αεροπλάνο– ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here