Ανετη νίκη Χ. Κλίντον στη Ν. Καρολίνα- Ερχεται η καθοριστική σούπερ Τρίτη

Μεγάλη νίκη, στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, πέτυχε στη Νότια Καρολίνα η Χίλαρι Κλίντον έναντι του εσωκομματικού αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς. Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη», οπότε θα διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές σε 11 πολιτείες και θα κριθούν συνολικά 875 θέσεις συνέδρων εν όψει του προεκλογικού συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Η διαφορά σε αρκετές περιοχές είναι τεράστια. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ εξασφάλιζε το 74% των ψήφων, με το 55% καταμετρημένο, έναντι ενός 25% για τον Σάντερς. Η Κλίντον πλέον έχει κερδίσει σε τρεις από τις τέσσερις εσωκομματικές αναμετρήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, στη προσπάθεια της να εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Σήμερα στείλατε ένα μήνυμα» είπε η Κλίντον σε υποστηρικτές της που την επευφημούσαν ηχηρά στην Κολούμπια, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

Ο Σάντερς αναγνώρισε την ήττα του αμέσως και συνεχάρη την Κλίντον. Η Κλίντον ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση, εξαίροντας την καλή εκστρατεία του Σάντερς, ο οποίος δεν έδειξε να πτοείται. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής για ένα πράγμα απόψε. Κερδίσαμε μια αποφασιστική νίκη στο Νιού Χάμσαϊρ. Εκείνη κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στη Νότια Καρολίνα. Τώρα πάμε στη Σούπερ Τρίτη» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η εκστρατεία αρχίζει τώρα».

Η κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος περνά σε κρίσιμη φάση. Ψηφοφορίες θα διεξαχθούν την Τρίτη σε 11 πολιτείες, ανάμεσά τους έξι στο Nότο, όπου υπάρχει μεγάλος αφροαμερικανικός πληθυσμός, και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Κλίντον μεγάλο προβάδισμα, και σε άλλες τέσσερις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το αποτέλεσμα πάντως ενέτεινε τις αμφιβολίες ορισμένων αναλυτών για το κατά πόσον ο Σάντερς, ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, μπορεί να ανταγωνιστεί την Κλίντον μακριά από την έδρα του. Η Κλίντον έχει δείξει πως διατηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των αφροαμερικανών, που αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος και αποτελούσαν πάνω από 50% όσων ψήφισαν στη Νότια Καρολίνα.

Ο Σάντερς, ο οποίος από τη δική του πλευρά προσελκύει μια μερίδα της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών και τους νέους, προσπαθεί να υπογραμμίσει το μήνυμά του -την καταπολέμηση των ανισοτήτων, τον έλεγχο της Γουόλ Στριτ και των τραπεζών.

Τα περιθώρια για τον Σάντερς «κλείνουν πολύ γρήγορα», εκτίμησε ένας ανεξάρτητος διαμορφωτής στρατηγικής των Δημοκρατικών, καθώς οι υποψήφιοι που βασίζονται σε κινήματα βάσης εξαρτώνται από την «ορμή και την έξαψη», κι αυτά «χάνονται με τις ήττες». «Αυτό είναι το πρόβλημά του αυτή τη στιγμή», κατά το ίδιο στέλεχος του κόμματος.

Πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here