Πρόκληση στην Ευρωβουλή: Ανεπιθύμητη η Σ. Σακοράφα στο Ισραήλ λόγω παλαιστινιακού διαβατηρίου!

 

Με μια σαφή, κατηγορηματική άρνηση, «Όχι δεν μπορείτε σήμερα”, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ,  Τζάχι Χάνεγκμπι στο ερώτημα που του απηύθυνε η Σοφία Σακοράφα, σχετικά με το αν μπορεί ως ευρωβουλευτής και παλαιστίνια υπήκοος να επισκεφτεί το Τελ Αβίβ.

Οπως είναι γνωστό ότι η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα διαθέτει από το 2004  και  παλαιστινιακό διαβατήριο, μετά την τιμής ένεκεν απονομή από τον Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ της Παλαιστινιακής υπηκοότητας, προκειμένου να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, εκπροσωπώντας την Παλαιστίνη.

Η ερώτηση της προς τον αξιωματούχο της Ισραηλινής Βουλής, έγινε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Χάνεγκμπι, συνέχισε μάλιστα με απροκάλυπτο τρόπο να εξηγεί την στάση της κυβέρνησης του, προσθέτοντας ότι: “αυτό(σ.σ. να επισκεφθεί δηλ. το Ισραήλ) θα μπορέσετε να το κάνετε όταν οι παλαιστίνιοι απαρνηθούν το όραμα επιστροφής στα πάτρια εδάφη, όταν πείσουν το Ισραήλ ότι θέλουν ειρήνη (δηλαδή παράδοση) και συμβιβασμό (δηλαδή υποταγή), με αποτέλεσμα να επιλυθεί και το τεχνικό (!!!!) ζήτημα των συνόρων, χωρίς βέβαια να κάνουμε και Βερολίνο την Ιερουσαλήμ (!!!)”.

«Αυτά προς γνώση όλων αυτών που κρατούν ίσες αποστάσεις, θεωρώντας ένα και το αυτό κατακτητή και αντιστεκόμενο. Προς γνώση όλων αυτών που υπογράφουν κοινές αμυντικές συμφωνίες με την πλέον επιθετική μηχανή στην ευρύτερη περιοχής μας.

Αλλά και προς γνώση όλων αυτών που εξακολουθούν να αγωνίζονται για ελεύθερη Παλαιστίνη και  δίκαιη ειρήνη», σχολιάζει η κ. Σακοράφα.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση της Σοφίας Σακοράφα:

΄΄Κύριε Τζάχι Χάνεγκμπι,

Το Κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε από τους νικητές του 2ου παγκοσμίου πολέμου και αναγνωρίστηκε από τα Η.Ε. με το ψήφισμα 181 το 1947 με συγκεκριμένα σύνορα.  

Σήμερα, οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται για την ειρηνευτική διαδικασία, με τη συμμετοχή και της Ε.Ε. προβλέπουν τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στα σύνορα που διαμορφώθηκαν το 67′. 

Παρ’ όλα αυτά, το περασμένο μήνα το Ισραήλ επιβεβαίωσε τη συνέχιση των εποικισμών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη αγνοώντας και παραβιάζοντας, όπως πάντα, τις καταδικαστικές αποφάσεις όλων των Διεθνών Οργανισμών, ενώ ταυτόχρονα κατέστρεψε 6 χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε., ανθρωπιστικές δομές γιατί, όπως υποστήριξε ο κ. Νεντανιάχου, «κατασκευάστηκαν παράνομα».

Επιπλέον την περασμένη εβδομάδα οι Ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν, για μια ακόμη φορά και χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία σε επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την είσοδο στην Γάζα.

Αυτή η παράνομη και απαράδεκτη πρακτική έχει επανειλημμένα εφαρμοστεί σε ευρωβουλευτές, στη Διεθνή Αμνηστία, σε διεθνείς παρατηρητές, δημοσιογράφους, ειδικούς εισηγητές των Η.Ε. και ad hoc Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Η.Ε.

Δεν θα αναφερθώ στην εντεινόμενη πολιτική τυφλής βίας με τις εν ψυχρώ δολοφονίες παιδιών και αμάχων παλαιστινίων, από τον Ισραηλινό στρατό.

Δεδομένων των ανωτέρω σας ερωτώ ευθέως 

  1. Ποια είναι τα σύνορα του Κράτους που εκπροσωπείτε σήμερα εδώ;
  1. Αποδέχεστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί παράνομες ανθρωπιστικές δομές;
  1. Με ποια δικαιοδοσία απαγορεύει το Κράτος σας, την είσοδο στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ;
  1. Και μια προσωπική ερώτηση: Είμαι ευρωβουλευτής και παλαιστίνια υπήκοος και κατέχω επίσημο Παλαιστινιακό διαβατήριο με το οποίο μπορώ να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να μου απαντήσετε αν μπορώ με αυτό το διαβατήριο να επισκεφτώ και το Τελ Αβίβ;΄΄
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here