Τσελέντης: Ανεξαρτήτως Ιταλίας, περιμένουμε και εδώ μεγάλο σεισμό σε δύο περιοχές

Για τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την γειτονική Ιταλία μίλησε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, τις οποίες έκρινε απολύτως ανεξάρτητες από την σεισμικότητα στην Ελλάδα,  τονίζοντας όμως παράλληλα  ότι η πολιτεία είναι ενημερωμένη για δύο περιοχές της Ελλάδας στις οποίες αναμένονται μεγάλοι σεισμοί, πιθανόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Δεν αναφέρθηκε σε αυτές γιατί είναι απόφαση της πολιτείας  να μην πανικοβάλλεται με στατιστικές  θεωρίες ή παρατηρήσεις εκτιμήσεων φαινομένων  ο πληθυσμός (ή να πέφτουν οι τιμές των ακινήτων), αλλά αν εμείς τις μάθουμε θα τις γράψουμε γιατί πληθυσμός πρέπει να είναι ενήμερος -όχι επιλεκτικά.

Ο κ Τσελέντης είπε ότι ο σεισμολόγος δεν πρέπει να είναι επαγγελματίας εφησυχαστής, ούτε και να κινδυνολογεί αλλά όταν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πρέπει να μιλάει.

«‘Εχουμε καιρό να δούμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα», είπε, «και μαζεύεται ενέργεια που κάποια στιγμή θα εκτονωθεί,  μπορεί σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο, σε δύο, δεν ξέρουμε πότε, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι Κινείται η Τουρκία δυτικά προς εμάς, κινείται βόρεια η Αφρική προς την Ευρώπη και  συμπιεζόμαστε. Πρέπει να προχωρήσει το αντισεισμικό, έχουμε σχολεία απαράδεκτα για παράδειγμα και λενε ότι φταιει ο ΟΑΣΠ, αλλά τι να πρωτοκάνει ΟΑΣΠ, κάθε δήμος να ψάχνει τα σχολεία του με μηχανικούς, σε ένα χρόνο θα έχουν ελεγχθεί όλα, έχουμε τα μέσα πλέον. Στην Αθήνα έχουμε κτίρια που ήταν κόκκινα από τους σεισμούς, ερείπια, τα οποία  έγιναν πράσινα με ρετούς »

«Η διαχειριση του σεισμικου κινδυνου είναι περίπλοκη, είπε «τις  παρακολουθούμε τις δυο περιοχές στις οποίες  περιμένουμε με μεγάλη πιθανότητα να σημειωθεί μεγάλος σεισμός, υπάρχουν τσαρλατάνοι που λένε διάφορα και ταράζουν τον κόσμο, αλλά και η πολιτεία πρέπει να ετοιμάζεται. Και είναι ενήμερη η πολιτεία»

Η πολιτεία όπως είπε πρέπει να ειναι σε ετοιμοτητα και να είναι και ο κόσμος πιο ενήμερος, να είναι πιο έτοιμος για σεισμό, να υπάρχει μια αντισεισμική κουλτουρα όταν φτιαχνουμε το σπιτι μας

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός δίνει κάποια  σημάδια πριν γίνει.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here