Ανεξήγητο σήμα από μακρινό άστρο τροφοδοτεί συζητήσεις για εξωγήινη ζωή

Ρώσοι ραδιοαστρονόμοι «έπιασαν» ένα μυστηριώδες σήμα που προερχόταν από την περιοχή του άστρου HD-164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη. Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2015, αλλά το εύρημα παρουσιάστηκε μόλις πριν από λίγες μέρες σε επιθεώρηση αστροφυσικών

 

Εξ αρχής δημιουργήθηκε μια έξαψη, καθώς δεν αποκλείσθηκε η πιθανότητα το σήμα να προήλθε από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό, αλλά είτε επειδή οι Αμερικανοί είναι πολύ ανταγωνιστικοί, είτε επειδή όντως υπάρχουν λογικές αμφισβητήσεις, οι περισσότεροι τεινουν να το αποδώσουν σε σφάλμα (ότι οι ρωσικοι δέκτες  έπιασαν γήινη παρεμβολή π.χ. από κάποιο δορυφόρο)

Το άστρο HD-164595 βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη γύρω του, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και άλλων.

Το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 που έπιασε το σήμα πέρσι το Μάιο, έχψει διάμετρο 577 μέτρων και είναι εγκατεστημένο στον βόρειο Καύκασο, κοντά στη Γεωργία.

RATAN_green.jpg

Στελεχώνεται από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η υπόθεση του ραδιοσήματος θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα σε διεθνές αστρονομικό συνέδριο στο Μεξικό, ενώ αναμένεται και σχετική επιστημονική δημοσίευση στος 27 Σεπτεμβρίου

Παρόμοια έξαψη από ανεξήγητα σήματα έχει προκληθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν τα τελευταία 50 χρόνια

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here