Ανεξάρτητο κράτος (με δημοψήφισμα έως το φθινόπωρο) προανήγγειλε ο Μπαρζανί στο Ιράκ

Ο πρόεδρος του ιρακινου Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί άμεσα προς  πλήρη αυτονομηση και ανεξαρτησία της περιοχής που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις και κατοικείται από Κούρδους. Αλλα κόμματα (και κυρίως οι Κουρδοι της Τουρκίας) αντιδρούν, όμωςο Ερντογάν το θέλει…

Είχε πει από περσι ότι θα θέσει ζήτημα δημοψηφίσματος όταν τελειώσει ο πολεμος, όμως φαίνεται κινείται εσπευσμένα, Το ανακοινωσε δε με αφορμή τις δυσχέρειες που αντιμετώπισαν οι εκπροσωποι των Κούρδων στο να συμμετάσχουν στις 20 και 21 Ιουλίου σε διάσκεψη συμμάχων ενατίον του ISIS στην περιοχή. Ο Μπαρζανί άσκησε κριτική στο ιρακινό υπουργείο εξωτερικων και τις ΗΠΑ για τη δημιουργία εμποδίων εις βάρος των Κούρδων ώστε να μην συμμετάσχουν σε σημαντική συνάντηση του συνασπισμού εναντιον του  ISIS στην Ουασγικτον. Ο εκπρόσωπος των Κουρδων προστέθηκε τελετυαία στιγμή  στους καλεσμένους κατόπιν έντονων πιέσεων.

Οι Κούρδοι -όως τόνισαν- δικαιούνται να εκπροσωπούνται στις διασκέψεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αφού έχουν σηκώσει στις πλάτες τους ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος των  μαχών.

«Δεν θα ανεχθούμε να μας παραμερίζουν παρά το αίμα που χύσαμε σε αυτό τον αγώνα» είπε ο Μπαρζανί. «Χρειαζόμαστε την αυτονομια μας και να ορίζουμε επιτέλους μόνοι μας το μέλλον μας»

Αφησε δε να εννοηθεί ότι θα γίνει μάλλον δημοψήφιμα στις περιοχές που ελέγχονται από Κουρδους με θέμα την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους τους πριν από το Νοέμβριο,

«Οι Κουρδοι του Ιράκ έχουν δύο επιλογές», είπε ο Μπαρζανί. «Αυτές είναι είτε να αποδεχτούν το status quo είτε να κινηθούν προς την ανεξαρτησία τους Με τη βοήθεια του Θεού και την πολιτική βούληση του λαού της κουρδικής περιοχής  θα ξεκαθαριστεί σε όλους μας στο άμεσο μέλλον ποιος θέλει να είναι ουραγός και υποτακτικος σε άλλους και ποιος θέλει την ανεξαρτησία του κράτους του».

Υπάρχουν πάντως και κουρδικά κόμματα που είναι κατά του δημοψηφίσματος, όπως π.χ. η Πατριωτική Κίνηση του Κουρδιστάν. Εντούτοις ο Μπαρζανι και το KRG είναι αποφασισμένοι, γιατί το κόμμα του ανακοίνωσε ( σχεδόν ταυτοχρονα με την ομιλια του Μπαρζανί)  ότι η διοίκηση είναι έτοιμη  να διεξάγει το δημοψήφισμα εντός 4 μηνών

Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν προτιμά να γίνει το δημοψήφισμα και να δημιουργηθεί ενα μικρό κουρδικό κράτος δίχως κόστος σε δικά του εφάφη, παρά να μένει σε εκκκρεμότητα το σύνολο του κουρδικού ζητήματος.

μπαρζανί, ερντογάν

Οι Κουρδοι της Τουρκίας βλέπουν το ζήτημα διαφορετικά από τους Κουρδους του Ιράκ ή τυλάχιστον από την ηγεσία των Κουρδων του Ιράκ και θεωρούν ότι το μικρό Κουρδιστάν εκεί θα λειτουργήσει εναντίον της συνολικής λύσης του ζητήματος και του μεγάλου όγκου των Κούρδων που ζουν αλλού. Συγκεκριμένα, στο ιρακινό Κουρδιστάν ζει  το 15% του κουρδικού έθνους, ενώ στην Τουρκια ζεί το  50%, στο Ιράν το 25% και στη Συρία το 5%.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here