Ανδρέας Κοντέλλης: «Η Λήμνος είναι ο τόπος αναφοράς μου»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Την Πέμπτη  στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Κοντέλλη με τίτλο Φύσις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τo Σάββατο 4 Ιουνίου.

Μία εξιδανικευμένη φύση παρουσιάζει σε αυτήν του την ενότητα έργων ο ζωγράφος. Τα πρόσωπά των πορτραίτων του ενοικούν έναν κόσμο παρθένο και αδιαμόρφωτο, βυθίζονται στην εγγενή αθωότητά τους, εναρμονίζονται.Η ζωγραφική αυτή προτείνει την αρμονική συμμετοχή μας στο κάλλος και στην ενότητα του κόσμου.Το φυσικό τοπίο της Λήμνου αποτελεί το πλαίσιο, όπου ο ζωγράφος αποδίδει αβίαστα την αφήγησή του.

Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και μεταπτυχιακό στο Middlesex University του Λονδίνου ο Κοντέλλης, μαθητής του Π. Τέτση, χρησιμοποιεί με ισχύ και ευαισθησία τα ζωγραφικά του μέσα.

-Γιατί ο τίτλος Φύσις;

Προσεγγίζω τη Φύση και τον άνθρωπο σαν ενιαίο και αδιαίρετο σύστημα. Οι γυναικείες μου φιγούρες ενοικούν ένα χώρο αδιαμόρφωτο απο τον τεχνολογικό πολιτισμό, βυθίζονται σε μια άχρονη ακινησία, ενσωματώνονται στην ενότητα του κόσμου. «Φύσις» είναι ο ενιαίος άφθαρτος Κόσμος, σύμφωνα με την προσωκρατική προσέγγιση και σε αυτό το πλαίσιο οραματίζομαι τις φιγούρες μου.

-Πόσα χρόνια δουλεύεις αυτά τα έργα;

Πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα ενάμιση έτους. Ο χρόνος είναι σχετικός στη ζωγραφική. Αυτό που βλέπουμε είναι πάντα το τελευταίο άγγιγμα, που σημαίνει ότι η ενέργεια καθορίζει το χρόνο.

-Με φόντο τη γενέτειρα Λήμνο;

Η Λήμνος είναι ο Τόπος αναφοράς, που ευτύχησα να έχω. Είναι η γη και ο χώρος όπου αναπτύσσονται οι αφηγήσεις μου και όπου διατηρώ τις πολύτιμες ψυχικές μου επενδύσεις.

-Ο ζωγράφος παλεύει και ανταγωνίζεται με τη φύση;

Ο ζωγράφος παλεύει με τη ζωγραφική και τον εαυτό του. Η φύση μπορεί να λειτουργεί πρωταρχικά σαν έμπνευση, αλλά σε ένα δεύτερο στάδιο το σύνολο της τέχνης και της ζωγραφικής είναι το υλικό απο το οποίο ο κάθε ζωγράφος συγκροτεί το αλφάβητό του.

-Κάλλος και αθωότητα τα στοιχεία που κυριαρχούν στα έργα σου;

Τόσο το κάλλος όσο και η αθωότητα είναι έννοιες στις οποίες μπορείς να τείνεις, ωστόσο δύσκολα μπορείς να τις διαχειριστείς. Με ενδιαφέρει η ζωγραφική μου να διακρίνεται απο μια ψυχική κατεύθυνση, αλλά θέλω αυτή να προκύπτει αβίαστα μέσω της ζωγραφικής διαδικασίας και όχι προδιαγεγραμμένα.

-«Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση, η ποίηση είναι ομιλούσα ζωγραφική». Έτσι είναι;

Τόσο η ποίηση όσο και η ζωγραφική είναι δυο πλήρη συστήματα έκφρασης. Δεν οφείλουν το ένα στο άλλο. Η δήλωση μπορεί να περιγράφει ρεαλιστικά ένα πλαίσιο αρμονίας μιας άλλης εποχής, που όμως δεν αντανακλά την εκφραστική πολυπλοκότητα του σήμερα.

-Η τέχνη κινεί το χρήμα, αυτό σημαίνει ότι είναι και επίδειξη πλούτου;

Όταν ζωγραφίζω με απασχολεί το πώς θα μετατρέψω σε λόγο τα ζωγραφικά μου μέσα. Η αγορά λειτουργεί μετά το τέλος της ζωγραφικής διαδικασίας. Άρα δεν είναι παράγοντας επηρεασμού.

-Ένα ζωγραφικό έργο που έχεις ζηλέψει;

Τη ζωγραφική την αγαπάς και τη θαυμάζεις, δεν την ζηλεύεις. Η προφανής απόσταση που υπάρχει από τους μεγάλους ζωγράφους, δεν είναι απειλή αλλά πρόκληση.

-Ποιά λόγια του αείμνηστου δασκάλου σου Παναγιώτη Τέτση δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Ο δάσκαλος μας Π. Τέτσης δίδασκε πάνω απ’όλα με τη στάση του και το παράδειγμά του. Θα θυμάμαι πάντα την ακατάβλητη θέλησή του και την αναζήτηση του οράματος μέχρι τέλους.

INFO

Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2016

 

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ,  Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673

Τ.: 210-3643025, 210-3603541 / Ε-mail: info@skoufagallery.gr

website: www.skoufagallery.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here