Ανατολή Παταρίδου: Στον γιατρό μετά τις διακοπές

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση των ωτίτιδων, των ιγμορίτιδων και των κρίσεων αλλεργικής ρινίτιδας, ειδικά στα παιδιά. Καλό θα είναι λοιπόν, εάν έχουν παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια των διακοπών να επισκεφθούν τον ωτορινολαρυγγολόγο με την επιστροφή τους. Αλλά και παιδιά με ιστορικό ωτίτιδων και ρινίτιδων καλό θα είναι να τον επισκεφθούν για τον καθιερωμένο έλεγχο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και ο συγχρωτισμός με τα άλλα παιδάκια, που εγκυμονεί κινδύνους λοιμώξεων λόγω του αδύναμου ακόμη ανοσοποιητικού τους. Μιλάμε με την Ανατολή Παταρίδου, ωτορινολαρυγγολόγο.

-Τι αφήνει το καλοκαίρι;

Ένα από τα πιο συχνά ΩΡΛ προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν μικροί και μεγάλοι στις διακοπές τους είναι η ωτόρροια, που μπορεί να συνοδεύεται από έντονο πόνο, πρήξιμο και αίσθημα κνησμού στο αυτί. Πρόκειται για τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας, που είναι συχνότατη το καλοκαίρι λόγω μολύνσεων από το νερό της θάλασσας και της πισίνας αλλά και μικροτραυματισμών, π.χ. από τη χρήση μπατονέτας. Οπωσδήποτε χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, που συνήθως προχωρά στον καθαρισμό του εξωτερικού ακουστικού πόρου και χορηγεί τοπικές αντισηπτικές σταγόνες ή και αντιβίωση.Ακόμη, στις αρχές του φθινοπώρου συνήθως συμβαίνουν τα περισσότερα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς είναι παραδοσιακά μια εποχή έξαρσης των αλλεργιών. Οι κακές διατροφικές συνήθειες των διακοπών βέβαια σίγουρα υποβοηθούν στην εμφάνιση των αλλεργιών. Οι πολλές ζωικές και βιομηχανοποιημένες τροφές που -ειδικά τα παιδιά- καταναλώνουν το καλοκαίρι είναι γεμάτες συντηρητικά και τεχνητά συστατικά, που θεωρούνται εκλυτικοί παράγοντες εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας.

-Και ρινίτιδες;

Επίσης, η παραμέληση των ρινικών πλύσεων από ασθενείς με χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα και οι πολύποδες είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την επιδείνωση των προβλημάτων αυτών της μύτης. Οι ασθενείς θεωρούν ότι λόγω των μπάνιων στη θάλασσα δε χρειάζονται τις πλύσεις που κάνουν στη μύτη όλη την υπόλοιπη χρονιά, αλλά και μετά το πέρας των διακοπών συνεχίζουν να τις παραμελούν. Όμως η ρουτίνα αυτή που τους έχει προτείνει ο γιατρός είναι απαραίτητο να τηρείται σύμφωνα με τις οδηγίες του. Άλλα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στις αρχές του φθινοπώρου εντοπίζονται στο λάρυγγα. Μια επιμένουσα βραχνάδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιας λαρυγγίτιδας, που οφείλεται στη μακροχρόνια κατανάλωση κρύων ροφημάτων και παγωτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλά παιδάκια επίσης είναι πιθανόν να είχαν αφεθεί στην ανεμελιά και τη «γλυκειά τεμπελιά» του καλοκαιριού. Το ξεκίνημα μιας αθλητικής δραστηριότητας είναι ό, τι καλύτερο για να τονωθεί η ευεξία του οργανισμού του παιδιού. Με την άθληση αποκομίζει τεράστια οφέλη και για τη σωματική και για την ψυχική υγεία του και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό του, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιθανές λοιμώξεις και ιώσεις του χειμώνα που ακολουθεί.

-‘Αλλα προβλήματα;

Τα ΩΡΛ προβλήματα που παρουσιάζονται στις αρχές του φθινοπώρου είναι πολλά και είτε τα κουβαλάμε μαζί μας από τις καλοκαιρινές διακοπές, είτε δημιουργούνται λόγω της αλλαγής των συνθηκών με την έλευση της νέας εποχής. Στα παιδιά είναι συχνότερα και εντονότερα λόγω του ευαίσθητου ανοσοποιητικού τους, αλλά και λόγω των παρατεταμένων διακοπών με τα πολλά μπάνια, τις βουτιές και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Σε κάθε περίπτωση, ένα σύμπτωμα στη μύτη, το λάρυγγα ή στο αυτί πρέπει να μας οδηγήσει στον ειδικό γιατρό, τον ωτορινολαρυγγολόγο, ειδικά όταν είναι έντονο ή όταν επιμένει. Τα παιδάκια καλό είναι να κάνουν τη θεραπεία που θα τους προτείνει πριν την έναρξη του σχολείου ή του παιδικού σταθμού, για να μη μεταδώσουν μικρόβια σε άλλα παιδιά, αλλά και για να είναι τα ίδια απαλλαγμένα από προβλήματα και με θωρακισμένο οργανισμό κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Το ξεκίνημα μια αθλητικής δραστηριότητας μετά τη «γλυκειά τεμπελιά» του καλοκαιριού  είναι ό, τι καλύτερο για να τονωθεί η ευεξία του  οργανισμού και να δυναμώσει το ανοσοποιητικό τους. Επίσης, ασθενείς με χρόνια προβλήματα της ρινός όπως πολύποδες, ιγμορίτιδα και ρινίτιδα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους για τον καθιερωμένο φθινοπωρινό έλεγχο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here