Ανατολή Παταρίδου: Προσοχή στις αλλεργίες

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 Αλλεργική αντίδραση είναι η αμυντική αντίδραση του οργανισμού μας σε ξένες ουσίες που είτε τις εισπνέουμε είτε έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα, και μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα σκόνης, μούχλα, πιτυρίδα κατοικιδίων, το γρασίδι, χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε καθαριστικά, διάφοροι μικροοργανισμοί κ. ά. Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα δικό του προσωπικό όριο ανοχής στα κοινά αλλεργιογόνα και αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, καθώς οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν στη ζωή μας ανά πάσα στιγμή, και το ίδιο αιφνίδια να εξαφανιστούν. Ένας άνθρωπος δηλαδή μπορεί να εμφανίσει ξαφνικά συμπτώματα αλλεργίας στη σκόνη, τα οποία μπορεί να μην έχει ποτέ ξανά στη ζωή του. Μιλάμε με την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, www.pataridou.gr.

-Το φθινόπωρο είναι εποχή έξαρσης των αλλεργιών;

Η αλλαγή συνηθειών και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς μας φέρνει ξανά σε επαφή με αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο σπίτι και στην εργασία, όπως σε έπιπλα, υφάσματα, χαλιά, καθαριστικά κ.ά. Εκτός από εποχή αλλεργιών είναι και ιώσεων και κρυολογημάτων, αλλά μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε αν τα συμπτώματά μας οφείλονται σε αλλεργία ή σε κρυολόγημα. Οι αλλεργίες μας κάνουν να φταρνιζόμαστε επανειλημμένα, και το φτάρνισμα συνοδεύεται από δακρύρροια, κνησμό στα μάτια και τη μύτη, ενώ διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.Καθώς υποδεχόμαστε την εποχή του φθινοπώρου, καλό θα είναι να προστατέψουμε εμάς και τα μέλη της οικογένειάς μας από την αλλεργία ξεκινώντας από το σπίτι μας, απομακρύνοντας από αυτό όσο μπορούμε τα αλλεργιογόνα, δηλαδή κυρίως τη σκόνη.

-Η σκόνη;

Δεν έχει την ίδια σύσταση σε κάθε σπίτι, και μπορεί να απαρτίζεται από ακάρεα, κύτταρα δέρματος, πιτυρίδα ζώων, κύτταρα κατσαρίδων, ίνες υφασμάτων και πολλούς άλλους μικροοργανισμούς. Περίπου 30% των ανθρώπων έχουν αλλεργίες και οι περισσότεροι στα ακάρεα της σκόνης, και για την ακρίβεια όχι στα ίδια τα ακάρεα, αλλά στα περιττώματά τους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας ειδικά καθαριστικά που εξοντώνουν κυρίως τα περιττώματά τους, αλλιώς δεν πρόκειται να περιορίσουμε τις αλλεργίες. Επίσης, να χρησιμοποιούμε στο πλύσιμο και το καθάρισμα νερό θερμοκρασίας άνω των 70 βαθμών.

-Λιγότερα χαλάκια;

Καλό θα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και μαλλιαρά κουκλάκια μέσα στο σπίτι, καθώς είναι εστίες αλλεργιογόνων. Αν δε γίνεται αυτό, τότε πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον κάθε εβδομάδα, καθώς δεν αρκεί μόνο ο αερισμός τους. Τα μαξιλάρια, υφάσματα, στρώματα, παπλώματα και κλινοσκεπάσματα που δε χρησιμοποιούνται πρέπει να αποθηκεύονται σε θήκες πυκνής ύφανσης που σφραγίζουν εντελώς.

-Τα κλιματιστικά;

Για να περιορίσουμε όσο το δυνατό τη συγκέντρωση αλλεργιογόνων στο σπίτι πρέπει να κάνουμε συχνά και συντήρηση των κλιματιστικών και καθαρισμό των φίλτρων τους. Τα σωματίδια που συγκεντρώνονται στα φίλτρα των κλιματιστικών διαχέονται σε όλο το σπίτι, γι’ αυτό καλό θα είναι να πλένονται συχνά με ειδικό υγρό που κάνει ταυτοχρόνως και απολύμανση. Καθώς και η υγρασία προκαλεί προβλήματα σε άτομα επιρρεπή σε αλλεργίες, μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας και έναν αφυγραντήρα για να ελέγχετε τα επίπεδα της υγρασίας στο σπίτι σας. Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου επίσης περιέχουν φωσφορικές ενώσεις και άλλα χημικά συστατικά που προκαλούν δερματικές αλλεργίες, γι’ αυτό αν έχουμε ιστορικό αλλεργιών θα πρέπει να αποφεύγουμε τα κοινά απορρυπαντικά και να χρησιμοποιούμε οικολογικά και υποαλλεργικά.

-Η διατροφή παίζει ρόλο;

Πολλές αλλεργίες προκαλούνται και από τις βιομηχανοποιημένες τροφές που μπορεί να καταναλώνουμε, γι’ αυτό ευκαιρία είναι με την επιστροφή μας από τις διακοπές να ακολουθήσουμε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χωρίς τα τεχνητά συστατικά και τα συντηρητικά του πρόχειρου φαγητού και των ανθυγιεινών σνακ, που μπορεί να είναι εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας. Καθώς ξεκινά μια μακρά περίοδος έξαρσης των αλλεργιών, μπορούμε να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από τον κύριο όγκο των αλλεργιολόγων, που βρίσκεται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Ο τακτικός καθαρισμός με συγκεκριμένα προϊόντα καθαρισμού, η σωστή φύλαξη των κλινοσκεπασμάτων, η συντήρηση των κλιματιστικών, η αποφυγή της υγρασίας και η υγιεινή διατροφή είναι απλά βήματα για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να εμφανίσουμε ένα επεισόδιο αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here