Ανατολή Παταρίδου: Κρεατάκια και παιδιά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Πόνος στα αυτιά (οξεία μέση ωτίτιδα), να τρέχει υγρό και να μειώνεται η ακοή του(εκκριτική ωτίτιδα). Η μειωμένη ακοή σ’ αυτή την ηλικία συνεπάγεται και καθυστέρηση στην ομιλία. Με τις συχνές λοιμώξεις των παιδιών στη νηπιακή και βρεφική ηλικία πολλές φορές τα κρεατάκια υπερτρέφονται και παρεμποδίζουν την ρινική αναπνευστική οδό προκαλώντας πολλά προβλήματα, όπως βαριά ανάσα, άπνοιες(διακοπές της αναπνοής), προβλήματα στον ύπνο, ροχαλητό, και διαταραχές του λόγου. Η ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου εξηγεί:

-Που βρίσκονται και τι ρόλο διαδραματίζουν ;

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι λεμφικός ιστός στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, και λειτουργεί όπως οι αμυγδαλές ως φίλτρο έναντι σε μικρόβια και ιούς, και μέχρι την ηλικία των 10 ετών συνήθως συρρικνώνονται.

-Τρόπος διάγνωσης στο ιατρείο;

Τα κρεατάκια μπορούν πλέον να ελεγχθούν στο ιατρείο πιο άμεσα και πολύ πιο αξιόπιστα απ’ ό,τι με την απλή ακτινογραφία, με τη χρήση ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου.

-Κρεατάκια σε παιδιά και θεραπεία;

Όταν το παιδί έχει συχνά τα παραπάνω συμπτώματα που είναι ενδείξεις για μεγάλα κρεατάκια στη μύτη, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται όχι μόνο από τον παιδίατρο, αλλά και από τον ωτορινολαρυγγολόγο, που ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση για να αποφευχθούν τα χρόνια προβλήματα υγείας.

-Περιγραφή της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση και διαρκεί από μισή έως μίαμιση ώρα ανάλογα με το αν θα γίνουν και άλλες επεμβάσεις, όπως παρακέντηση και αμυγδαλεκτομή.

-Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση το παιδί μπορεί να επιστρέψει σπίτι του άμεσα, την ίδια μέρα ή την επομένη το πρωί αν έχει γίνει και αμυγδαλεκτομή. Δεν έχει ράμματα και δεν πονάει ιδιαίτερα, ενώ παίρνει για λίγες μέρες την μετεγχειρητική αγωγή που του δίνει ο γιατρός (αντιβίωση για προληπτικούς λόγους, παυσίπονα και άναλη δίαιτα με μαλακές τροφές χωρίς καρυκεύματα). Οι γονείς φροντίζουν να ακολουθεί το παιδί τις μετεγχειρητικές οδηγίες κι έτσι πολύ γρήγορα θα μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

-Πόσο δύσκολη είναι η επέμβαση για τα παιδιά και για τους ενήλικες;

Χάρη στις νέες μεθόδους με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων η επέμβαση δεν είναι εργώδης και αιμορραγική όπως παλιότερα.

-Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για την επέμβαση;

Με απλά λόγια του εξηγούμε ότι σκοπός της επέμβασης είναι να μπορεί να τρέχει και να παίζει ελεύθερα και να έχει πιο πολύ κέφι, χωρίς να δίνουμε τεχνικές λεπτομέρειες που δεν αφορούν το παιδί.

-Υπάρχει καταλληλότερη εποχή για την αδενοτομή;

Όχι, η αδενοτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου με τα ίδια αποτελέσματα, αρκεί ο ασθενής να εφαρμόζει τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έδωσε ο γιατρός.

-Θα υπάρχει πόνος;

Όχι, αντιθέτως ο ασθενής θα αισθάνεται καλύτερα μετά την επέμβαση, καθώς θα έχουν υποχωρήσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που τον ταλαιπωρούσαν πριν την αφαίρεση. Οι γονείς είναι σα να παίρνουν άλλο παιδί στο σπίτι, τόσο μεγάλη και άμεση είναι η βελτίωση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here