Ανατολή Παταρίδου: Βλαπτική η ηχορύπανση

 

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Πρόκειται για τον υπερβολικό και ενοχλητικό θόρυβο που προκαλείται από τον άνθρωπο, τα ζώα ή από μηχανές και διαταράσσει τη δραστηριότητα ή την ισορροπία του ανθρώπου και τη ζωή των ζώων. Η έκθεση σε θόρυβο έχει και άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες, που όμως δεν είναι ούτε ορατές ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία του ασθενούς. Μιλάμε με την ωτορινολαρυγγολόγο Ανατολή Παταρίδου. 

-Βλαβερή η ηχορύπανση; 

Ο ήχος μετριέται σε decibel (db). Οι ήχοι σε ένα ήσυχο σπίτι φτάνουν τα 40 db, ενώ σε έναν δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας κυμαίνονται από 75-100 db.  Ο έντονος θόρυβος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ακουστικό όργανο, καθώς μπορεί να προκαλέσει φθορά στα τριχωτά κύτταρα του κοχλία, ρήξη τυμπάνου και καταστροφή του οργάνου του Corti. Η βλαπτική λειτουργία του για το αυτί (χωρίς να είναι ορατή ή αναγνωρίσιμη) ξεκινάει από τα 80 db περίπου, και ο πόνος του αυτιού ξεκινάει από τα 120 db και πάνω.  Ήχοι έντασης 140 db μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια της ακοής με μία και μόνο έκθεση. Η απώλεια μπορεί να προκληθεί από σύντομη έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο ή από συνεχή έκθεση σε μέτριας έντασης θόρυβο.

ηχορύπανση είναι η μάστιγα των μεγαλουπόλεων;

Ναι, καθώς οι κάτοικοί τους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με θορύβους έως και 100 db από οχήματα, κορναρίσματα, οικοδομικές εργασίες κ. ά. Οι νέοι είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο, καθώς εκτίθενται διαρκώς σε δυνατούς ήχους στο εργασιακό τους περιβάλλον, στη διασκέδασή τους, αλλά και στη χρήση της κινητής τηλεφωνίας και των ακουστικών μουσικής. Είναι ανησυχητικό ότι ακόμα και μικρά παιδιά κάνουν χρήση ακουστικών mp3 συσκευών, καθώς η πολύωρη καθημερινή χρήση τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη βαρηκοΐα, ίσως και στην κώφωση.

 -Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο εκτός από βλάβη του ακουστικού οργάνου προκαλεί και άλλα προβλήματα;

Βεβαίως, κούραση, δυσκολίες επικοινωνίας, διαταραχές ύπνου, προβλήματα στην πέψη και αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ακόμη, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης, την παραγωγικότητα, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς στρες και αυξάνει τα ατυχήματα. Σύμφωνα με στατιστικές από την θορυβώδη Νέα Υόρκη, η ηχορύπανση συμβάλλει και στην αύξηση της εγκληματικότητας και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

 -Μπορούμε να πάρουμε μέτρα προφύλαξης ώστε να μειώσουμε τη βλαπτική επίδραση του ήχου;

Είναι αναγκαία, πρέπει να κάνουμε χρήση ωτοασπίδων (π.χ. ειδικές ωτοασπίδες εργασίας), να μειώσουμε την ένταση της τηλεόρασης και της μουσικής που ακούμε, να χρησιμοποιούμε ακουστικά παλαιού τύπου αντί των «ψειρών» και να παραμένουμε το συντομότερο δυνατόν σε χώρους με δυνατή μουσική. Ακόμη, στο σπίτι μας μπορούμε να βάλουμε διπλά τζάμια, να χρησιμοποιούμε πιο αθόρυβες ηλεκτρικές συσκευές και να δημιουργήσουμε ένα φυσικό φράγμα του ήχου στο μπαλκόνι μας με πολλές γλάστρες και φυλλωσιές. Ακόμη, ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να σέβεται τα άτομα του περιβάλλοντός του, με το να αντιλαμβάνεται αν ο ήχος που παράγει μπορεί να γίνεται ενοχλητικός για τους γύρω του.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here