Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- Γιατί 2.225.306 ιδιοκτήτες πληρώνουν περισσότερα από πέρσι

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ  στο taxisnet ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στις 02:30 και τα ξημερώματα.

Ετσι από το πρωί της Δευτέρας, οι περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα μπορούν με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis να ενημερωθούν σχετικά το τι καλούνται να πληρώσουν φέτος στην εφορία για τον ΕΝΦΙΑ.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να το βρει κάποιος μέσα από το «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα περιουσιολογίου» αφού επιλέξουν ως έτος αναφοράς το 2016.

Οπως αναφέρεται:

1.       Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.

2.       Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι λιγότερος σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

3.       Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η φράση «τουλάχιστον 50 ευρώ» κρύβει και χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών –κυρίως αυτούς που έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ- οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον σε σχέση με τo 2015.

Η επιβάρυνση προέρχεται από την μείωση του ατομικού ορίου για την προσμέτρηση του συμπληρωματικού φόρου στα 200.000 ευρώ από 300.000 που ήταν πέρσι. Παρά την σχετική μείωση των αντικειμενικών αξιών, η μείωση του ορίου, «πιάνει»  όπως φαίνεται αρκετούς στη δόκανο του συμπληρωματικού φόρου, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με ελάχιστη προσαύξηση κατά 50 ευρώ.

Κι αυτό χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην επιμέτρηση του συμπληρωματικού φόρου τα αγροτεμάχια, τα οποία παραπέμφθηκαν για του χρόνου.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here