Αναγνωστοπούλου απαντά σε Μητσοτάκη για τα Συμβούλια ΑΕΙ

Απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι αποδυνάμωσε τον θεσμό των Συμβουλίων στα ΑΕΙ, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει να πει ότι τα Συμβούλια τα υπονόμευσαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις που τα εμπνεύστηκαν. Πρώτα τα προίκισαν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν τους επέτρεψε να λειτουργήσουν. Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι υπουργοί των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ  ξεκίνησαν να ξηλώνουν το νόμο Διαμαντοπούλου, ένα μόλις χρόνο μετά την ψήφισή του», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, «για τα Συμβούλια Ιδρύματος προδιαγράφηκε ένας ρόλος αντιδημοκρατικός που τα απονομιμοποίησε τελικά στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημείωσε, ήταν η προεπιλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων «η μοναδική αρμοδιότητα των Συμβουλίων που καταργήσαμε, η οποία είχε προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις από έγκριτους νομικούς αλλά και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν πρυτανικές εκλογές».

«Με σοβαρό έλλειμμα αντιπροσώπευσης, με ασαφές πλαίσιο λειτουργίας και με αρμοδιότητες που παρέμειναν επί χρόνια κενό γράμμα, τα Συμβούλια Ιδρύματος από την ίδρυσή τους έως σήμερα λαθροβιούσαν», υπογράμμισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Καταλόγισε τέλος στον κ. Μητσοτάκη ότι «βλέπει αποδυνάμωση και υποβάθμιση εκεί που εμείς μιλάμε για στήριξη της συνταγματικά προβλεπόμενης αυτοδιοίκησης και λήψη αποφάσεων με δημοκρατική νομιμοποίηση, από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων». «Αυτά διασφαλίζουν την ανάπτυξη και εξωστρέφεια στα ανώτατα ιδρύματά μας και όχι όργανα επιβολής και ελέγχου, τη λογική των οποίων ο κ. Μητσοτάκης ενθέρμως δείχνει να ασπάζεται», πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here