Αμφισβητούν οι δανειστές το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017-Απειλή για νέα μέτρα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Εμπλοκή στις συζητήσεις με τους δανειστές όσον αφορά την  επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού του 2017, ιδίως όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,75%, παρουσιάσθηκε στη σημερινή (Δευτέρα) συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στη συνάντηση με θέμα τα δημοσιονομικά ανταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων. Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ είναι να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Κάποιοι εκτιμούν ότι τίθεται εκ των πραγμάτων θέμα πρόσθετων μέτρων.

Νωρίτερα αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωνε ότι ότι «δεν ξανανοίγει το θέμα του ύψους του αφορολόγητου ορίου». «H διαπραγμάτευση για αυτό το ζήτημα ολοκληρώθηκε το Μάιο» διαβεβαίωνε ερωτηθείς για τις συστάσεις της παγκόσμιας τράπεζας, που πρότεινε τη μείωση του αφορολογήτου στις 5 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν δαπάνες για την προνομιακή πολιτική.

Αυτή την ώρα με τους θεσμούς συναντάται η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου για την κοινωνική πρόνοια και τη χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Πάντως στη χθεσινή συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους δανειστές, υπήρξε κατ΄αρχήν συμφωνία για εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως οι θέσεις των θεσμών είναι «ακραίες», καθώς επιμένουν πως το προηγούμενο σύστημα των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς είναι «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα χαμηλή ανταγωνιστικότητα την ελληνική οικονομία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here