Αμεση άρση όλων των κυρώσεων στην Κούβα ζήτησε ο Ολάντ από τις ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι, δεν σηματοδοτεί μόνο το άνοιγμα των εμπορικών σχέσεων της Αβάνας με την Γαλλία και την Ευρώπη. Αποδείχθηκε ταυτόχρονα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος από τις ΗΠΑ,  την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Κούβας.

Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε σήμερα τον Κουβανό ομόλογό με έναν θερμό εναγκαλισμό στο κόκκινο χαλί του προεδρικού μεγάρου, σε μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αβάνας και της Ευρώπης. Ηταν η πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κουβανικού Κράτους έπειτα από εκείνη του Φιντέλ, πριν από 21 χρόνια.

Ο 84χρονος ηγέτης έχει δεκτός με στρατιωτικές τιμές και με τη συνοδεία της έφιππης προεδρικής Φρουράς διέσχισε τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, η οποία για λόγους ασφάλειας ήταν σχεδόν άδεια από κόσμο. Στο πλευρό του Ραούλ Κάστρο στην Αψίδα του Θριάμβου βρέθηκε η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δεύτερη τη τάξει υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες θα υπογράψουν δεκάδες συμφωνίες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα από τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να «ολοκληρώσει» τη διαδικασία άρσης και να «διαγράψει» τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμαπρέπει, όπως έχει πει και ο ίδιος, να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να συμβάλει να μπει ένα τέλος σε αυτό τα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας αφού υποδέχθηκε στο Παρίσι τον Κουβανό ομόλογό του.

«Η Γαλλία ήταν πάντοτε πεπεισμένη ότι, παρά τις διεθνείς εντάσεις που ενδεχομένως υπάρχουν (…) υπάρχει μια ανάγκη: η άρση του εμπάργκο και ο η λήξη του αποκλεισμού» υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Αυτές οι κυρώσεις, αυτός ο αποκλεισμός πρέπει τώρα να διαγραφούν», επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ.

Η Κούβα «εκτιμά την θέση της Γαλλίας υπέρ της άρσης του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού» τόνισε από την πλευρά του ο Ραούλ Κάστρο.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απευθύνει έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here