Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Αγκυρα για την υπόθεση Γκιουλέν

Τέσσερις υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι, τρεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ένα από το υπουργείο Εξωτερικών, θα επισκεφθούν την Αγκυρα, ως τις 22 Αυγούστου, προκειμένου να συζητήσουν με τούρκους συναδέλφους τους, την υπόθεση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον ως τον βασικό υπεύθυνο και εγκέφαλο της αιματηρης απόπειρας πραξικοπήματος τη 15ης Ιουλίου.

Η κίνηση αυτή, θεωρείται από Τούρκους υπουργούς ως ενθαρρυντική για την τελική έκβαση του αιτήματός τους. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον «σημάδια συνεργασίας» των ΗΠΑ στην υπόθεση της έκδοσης.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ελόζαμπεθ Τριντό, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν την Τουρκία ή τον Γκιουλέν, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επιλογής. Η διαδικασία έκδοσης είναι καθαρά ένα νομικό τεχνικό ζήτημα, που διέπεται από συνθήκες. Δεν επηρεάζεται από τη πολιτική. Εχουμε λάβει έγγραφα τα οποία μελετούμε», ανέφερε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here