Αμαχοι εγκαταλείπουν τη Μοσούλη

Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την ιρακινή πόλη της Μοσούλης και πέρασαν τα σύνορα της Συρίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 900 άτομα έφυγαν από την πόλη – προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στον καταυλισμό Αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία από την Μοσούλη τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ 1.000 ακόμη περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ομάδα πολιτών που εγκατέλειψαν την πόλη από την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων και των πεσμεργκά για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Η ΜΚΟ Save the Children επεσήμανε ότι ο καταυλισμός Αλ Χολ δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και σημειώνει ότι «είναι γεμάτος με σκουπίδια και περιττώματα, ενώ επικείμενος είναι ο κίνδυνος επιδημιών».

Σύμφωνα με την οργάνωση, υπάρχουν μόνο 16 τουαλέτες τις οποίες μοιράζονται περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι.

Ο Ταρίκ Καντίρ επικεφαλής της Save the Children για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μοσούλη επεσήμανε ότι «οι συνθήκες εκεί είναι μεταξύ των χειρότερων που έχω δει, και αναμένουμε χιλιάδες ακόμη ανθρώπους σύντομα».

Από την πλευρά του, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι 100.000 με 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από τη Μοσούλη και να κατευθυνθούν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Ο Κερέμ Κινίκ επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου είπε στο AP ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της ιρακινής πόλης δεν έχουν σκεφτεί επαρκώς «την ανθρωπιστική πλευρά» της επιχείρησης στη Μοσούλη.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη δεν είναι τόσο μεγάλος προς το παρόν, καθώς οι εχθροπραξίες δεν έχουν φτάσει «στην καρδιά της πόλης».

«Οι δυνάμεις δεν έχουν φτάσει στην καρδιά της Μοσούλης. Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε διάφορες μικρές περιοχές γύρω από τη Μοσούλη, στα περίχωρα της πόλης», δήλωσε η Ζάρα Ζαουκάρι.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες θεωρείται ότι βρίσκονται στη Μοσούλη, καθώς και 5.000 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here