Αλ. Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο για να αποσαφηνιστεί η στρατηγική του κόμματος

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI

Την ανάγκη να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία, ώστε η στρατηγική του κόμματος  να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα τόνισε  ο Αλέξης Τσίπρας  κατά την παρέμβασή του σήμερα Δευτέρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την ύπαρξη διαφορών  στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη.

«Το ζήτημα είναι υπαρκτό» είπε και «είναι υποχρέωση όλων μας να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τα μέτωπα της μάχης  που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά και τόνισε ότι  απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. «Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.  Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε.»

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του για το τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά.  «Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος; ‘Η να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;».

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι τα εξής:

-Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει –και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει την μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.

-Η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης. Η αριστερή κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο ζήτημα αυτό και υλοποίηση των ρητών δεσμεύσεων. (Ας σημειωθεί εδώ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαρακτήριζαν το χρέος της χώρας βιώσιμο)

-Υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: (εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.) Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες.

-Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ). Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας.

Ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά ο κύκλος της 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας, να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δις για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δις αναπτυξιακό πακέτο) αλλά και να  συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε.

Όπως είπε οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία.

-Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

-Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here