Αλ. Τσίπρας: Προχωράμε τις διαδικασίες για τον καθορισμό ΑΟΖ

Σημαντικές οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη λήξη της τριμερούς συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. «Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ταραχώδη περιοχή και η συνεργασία μας μπορεί να αποβεί εποικοδομητική τόσο για τις χώρες μας όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι τρεις χώρες προχωρούν στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ όπου κριθεί απαραίτητο και όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση και η συνεργασία τρίτων χωρών.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει πρόκληση για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι του επισήμανε το κοινό όραμα Ελλάδας και Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αρχών του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί, θεωρεί ενδιαφέρουσα εξλιξη την εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα και παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ελπίδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να καλέσει τους κ.κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στην Ελλάδα για την τρίτη τριμερή συνάντηση, με την προσδοκία αυτή η συνάντηση να γίνει σε μια πιο ευχάριστη κατάσταση στην πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξάπλωση του τζιχαντισμού που αποτελεί ασύμμετρο κίνδυνο για για τον πολιτισμό μας. Τέλος τόνισε πως θα υπάρξουν ευρύτερες συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here