Τσίπρας: Οχι στην Ευρώπη των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε προσφυγικό-οικονομία

 

«Δεν μπορεί η λογική της εθνικής κυριαρχίας να υπερτερεί έναντι των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων, όταν πρόκειται για το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά να πάει περίπατο όταν πρόκειται για την οικονομία». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε άτυπη συνάντηση προσωπικοτήτων του αριστερού, ριζοσπαστικού και οικολογικού χώρου, με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει» το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πιέρ Λοράν, γενικού γραμματέα του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και προέδρου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στο «πάνελ» των συζητητών προσκεκλημένοι: ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (Ποδέμος), η Γκαμπριέλε Ζίμερ, επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πορτογαλίδα αριστερή ευρωβουλευτής Μαρίζα Ματίαςκαι άλλοι εκπρόσωποι κινημάτων της αριστεράς, οικολογικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

«Κάποιοι να λένε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να επιβάλει η Ευρώπη των «28» τι θα κάνει κάθε κράτος – μέλος με τα σύνορά του, διότι είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, αλλά όταν πρόκειται για την οικονομία το θέμα της κυριαρχίας και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας, πάει περίπατο» σημείωσε ο πρωθυπουργός .

 

«Πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας προσπάθειας, η Ευρώπη των «28» να επιβάλει τους δικούς της κανόνες, τον μονόδρομο της σκληρής λιτότητας, σε μία χώρα που αποφάσισε δημοκρατικά να εκλέξει μία κυβέρνηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Και οδηγηθήκαμε μάλιστα σε ένα θρίλερ, όπου το αποτέλεσμα ήταν take it or leave it» . «Σήμερα που είμαστε μπροστά σε μία κρίση που υπερβαίνει ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες και μπορούν κάποιες χώρες, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, να κλείνουν τα σύνορα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός .

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως η ΕΕ «κρατά τα σύνορα κλειστά σε κατατρεγμένους ανθρώπους, αλλά ανοικτά τα σύνορά της σε πολιτικές που εξοντώνουν τους ίδιους τους λαούς της». «Δηλαδή, κλειστά τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες, αλλά ανοικτά για τη λιτότητα» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη πως σήμερα, «ίσως είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον των επιλογών της σε πολιτικές της για λαούς πολύ μακριά της» καθώς «μέχρι τώρα οι συνέπειες ήταν μόνο γι’ αυτούς τους λαούς» για να προσθέσει: «Εντρομη η Ευρώπη, βλέπει ότι οι συνέπειες μπορούν να αφορούν και την ίδια και να φτάσουν στην αυλή της. Ξαφνικά, βλέπει πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες, να ψάχνουν καταφύγιο στην Κεντρική Ευρώπη και οι χώρες αυτές αντιδρούν με νευρικό κλονισμό».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα η ΕΕ των 500 εκατομμυρίων μπορεί να αντέξει 1 ή 2 εκατ. πρόσφυγες καθώς «οι χώρες με χαμηλή ανεργία θα είχαν σημαντικά οφέλη στις οικονομίες τους». Οπως σημείωσε «μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Ελλάδα, η οποία έχει ανεργία 25%, ενώ η Γερμανία 4%».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ αν και όπως είπε δεν θέλει να γίνει μάντης κακών. Προειδοποίησε ότι οι πολιτικές λιτότητας και σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ «έδωσαν τροφή σε ένα τέρας που μεγαλώνει στο υπογάστριο της Ευρώπης – τον φασισμό».

«Αυτές οι αντιφάσεις και η αδυναμία Ευρώπης να λειτουργήσει με ενιαίο σχέδιο, ήδη την οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα. Δε θέλω να είμαι μάντης κακών. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη», τόνισε. Τόνισε ωστόσο ότι «παρά το ότι είμαστε απογοητευμένοι από την πορεία της επιλέγουμε να παλέψουμε μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».

Συνάντηση ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών 

Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με άξονα το προσφυγικό, αλλά και η οικονομία σε συνδυασμό με την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, είναι τα βασικά θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατικών ηγετών, που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο Προεδρικό Μέγαρο στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί στο ζήτημα της λιτότητας, καθώς και στο ζητούμενο της οριοθέτησης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική στην Ευρώπη.

Η συνάντηση θα έχει δύο θέματα:  

Α. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη – με άξονα το προσφυγικό

Β. Οικονομία και κοινωνία: Επενδύσεις, Μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δικαιώματα.

– See more at: https://left.gr/news/o-alexis-tsipras-tha-symmetashei-sti-synodo-sosialistikon-kai-aristeron-kommaton-savvato-sto#sthash.b5JQuB1m.dpuf

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here