Αλεξάνδρα Κορωναίου: «Η ιστορική συνέχεια της Χρυσής Αυγής»

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Wiley Blackwell ο συλλογικός τόμος: Radical Futures? Youth, Politics and Activism in Contemporary Europe, υπό την επιμέλεια των καθηγητών Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Hilary Pilkington και στο Metropolitan University of Manchester, Gary Pollock.  Στον βιβλίο αυτό παρουσιάζονται κείμενα που βασίζονται στα ερευνητικά δεδομένα του  ευρωπαϊκού  προγράμματος «Μνήμη, Νεολαία, Πολιτική Παράδοση και Κοινωνικο-πολιτική συμμετοχή, (Memory, Youth, Political Legacy and Civic Engagement, MYPLACE, http://www.fp7-myplace.eu/) και αναφέρονται στις σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική παράδοση και τις διάφορες μορφές  πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής των νέων στην Ευρώπη, καθώς και την  «δεκτικότητα» των νέων σε ριζοσπαστικά, κυρίως ακροδεξιά, και λαϊκιστικά πολιτικά ρεύματα.

KORONAIOY

 

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και το ενδιαφέρον κείμενο “Golden Dawn, austerity and young people: the rise of fascist extremism among young people in contemporary Greek society” με συγγραφείς τους Αλεξάνδρα Κορωναίου, Ευάγγελο Λαγό, Αλέξανδρο Σακελλαρίου, Στέλιο Κυμιωνή και Ειρήνη Χιωτάκη-Πούλου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση και τους τρόπος αγοράς: http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-1119062365.html . Μιλάμε με την Αλεξάνδρα Κορωναίου, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

-Θέμα σας η Χρυσή Αυγή;

Ναι και τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Ταυτίζονται με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής οι νεαροί ψηφοφόροι της το 2012, ξεπερνώντας όλα τα άλλα κόμματα ως προς την ταύτιση ψηφοφόρων και κόμματος. Αποδέχονται πλήρως τον αυτοπροσδιορισμό της Χ.Α. ως «εθνικιστικού κόμματος», απορρίπτοντας ως «απεχθείς» τους χαρακτηρισμούς «φασίστες» ή «νεοναζί», ακόμη κι όταν αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ιδεολογικοπολιτικές συνάφειες της Χ.Α. με το φασισμό.

-Τι σημαίνει για αυτούς το κόμμα;

Γι’ αυτούς η Χ.Α. είναι ένα πατριωτικό-εθνικιστικό κόμμα, που «βάζει τους Ελληνες πάνω απ’ όλους και όλα». Η σχεδόν απόλυτη ταύτιση με την εθνικιστική ιδεολογία του κόμματος εκφράζεται μέσα από την υπερηφάνεια που αισθάνονται ως Ελληνες, υπερηφάνεια που απορρέει από την υπεροχή των Ελλήνων έναντι όλων των άλλων λαών σε ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο. Οπως λέει χαρακτηριστικά μια ψηφοφόρος 24 ετών: «Οταν εμείς είχαμε πολιτισμό, οι άλλοι ήταν πάνω στα δέντρα», φράση που επαναλαμβάνεται συχνά σε διάφορα «θεωρητικά» κείμενα της Χ.Α.

Xrisi-Avgi

-Μέρος της έρευνάς σας;

Τα παραπάνω στοιχεία για την ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση της Χρυσής Αυγής και τη σχέση της με τη νεολαία αποτελούν μέρος της έρευνας που διενήργησε το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MYPLACE (Μνήμη, Νεολαία, Πολιτική και Κοινωνική συμμετοχή των νέων) σε 14 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γεωργία, Φινλανδία, Δανία, Ρωσία, Εσθονία, Σλοβακία, Κροατία, Λετονία, Ουγγαρία). Η ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2013 και περιελάμβανε 1.200 ερωτηματολόγια σε νέους ηλικίας 16-25 ετών στην περιοχή της Αττικής.

-Άλλα συμπεράσματα;

Οπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας, το ευρέως διαδεδομένο επιχείρημα ότι οι νέοι (και όχι μόνο) στρέφονται στη Χ.Α. εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης είναι πολύ συζητήσιμο. Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από άλλες παραμέτρους που αποτυπώνουν την απήχηση της Χ.Α. σε ένα τμήμα της και αναδεικνύει τις ισχυρές ιδεολογικοπολιτικές ταυτίσεις των νέων ψηφοφόρων του κόμματος με την ιδεολογία που αυτό πρεσβεύει. Η ιδεολογική τοποθέτησή τους είναι σε ευθεία συνάρτηση με τη στερεοτυπική αντίληψη για την ένδοξη ιστορία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και την (υποτιθέμενη) αδιάρρηκτη ιστορική συνέχεια και υπεροχή του στο πέρασμα των αιώνων. Αυτός ο «πολιτισμικός» ρατσισμός συμπληρώνεται από το «βιολογικό» ρατσισμό, όταν η έρευνα εστιάζει στο ζήτημα των στάσεων και των αντιλήψεων απέναντι στους ξένους.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here