Αλέξης Τσίπρας: Μάχη για τους φτωχούς και μεσαίους επιστήμονες και αγρότες

ΦΩΤΟ: INTIME (Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Για μια «γιορτινή και ιστορική μέρα» που δίνει μήνυμα «αισιοδοξίας και μάχης» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στην ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο, για τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Δίνουμε ελπίδα, όραμα και ζωή στους νέους και στις νέες που μαθαίνουν ότι ο αγώνας για την αλλαγή είναι πράξη καθημερινή και αγώνας», είπε και πρόσθεσε: «Αναμετρηθήκαμε με την ιστορία, τολμήσαμε να πάρουμε στις πλάτες μας ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας, ευθύνες ιστορικές για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

«Είμαστε περήφανοι που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες και φέραμε τη δημοκρατία ξανά στο προσκήνιο και που παρά τις δυσκολίες πατάμε γερά στο πόδια μας και δίνουμε τη μάχη να τελειώσουμε με το παλιό πολιτικό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής», τόνισε.

«Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως ο λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε τρεις κρίσιμες κάλπες σε λιγότερο από έναν χρόνο, τονίζοντας ότι ίσως η πιο δύσκολη αναμέτρηση ήταν αυτή του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο παλαιό πολιτικό κατεστημένο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με σύμμαχους την διαπλοκή επιμένουν να στήνουν σενάρια εκτροπής και ανατροπής της κυβέρνησης. «Οσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση θα μείνει όρθια και θα βγάλει τη χώρα από τη κρίση», τόνισε.

Δεν είμαστε φωτοβολίδα της ιστορίας-Εκφράζουμε τα λαικά στρώματα και τη κοινωνική πλειοψηφία

«Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία προχωράει μπροστά για να αλλάξει ο τόπος, γιατί δεν θέλει να γίνει θυσία στο βωμό της οικονομικής ολιγαρχίας. Θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε αυτή την ταξική πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μία φωτοβολίδα της ιστορίας, γιατί είναι η μεγάλη παράταξη που εκπροσωπεί τον λαϊκό κόσμο που αναπνέει και αγωνίζεται τίμια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και ανέδειξε τους δύο πόλους ταξικής αντιπαράθεσης, από τη μια της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναδείχθηκε, όπως είπε, από τα πλούσια προάστια της Αθήνας και εκπροσωπεί τους λίγους που θέλουν να κυριαρχήσουν εις βάρος των φτωχών, και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζεται στους πολλούς και αγωνίζεται για τα λαϊκά στρώματα.

Για τις αντιδράσεις στο ασφαλιστικό είπε:

Δεν θα χαιδέψουμε αυτιά φοροφυγάδων αλλά δεν θα βάλουμε στην ίδια μοίρα τους νέους και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών και τεχνικών εταιρειών που διαδηλώνουν με τις γραβάτες», τόνισε ο κ. Τσίπρας που εξήγγειλε ότι θα υπάρξει πρόνοια για τους νέους επιστήμονες και τα μπλοκάκια.

Το ίδιο ισχυρίσθηκε και με τους αγρότες, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν αξιοπρεπείς απολαβές.

Εξαπέλυσε, δε, βολές κατά κάποιων ηγετικών στελεχών στη ΓΣΕΕ και την αγροτική ΠΑΣΕΓΕΣ, που το καλοκαίρι ήταν υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα και τώρα ηγούνται του αγώνα κατά της κυβέρνησης, όπως είπε.

Για τον Κ. Μητσοτάκη είπε: Θα τον κατηγορούμε για τις πράξεις του κι όχι για την οικογένεια του . Φέρνουμε στη Βουλή ένα Νόμο – τομή  για την δημόσια διοίκηση. Καταργούμε το ρουσφέτι. Θα τον στηρίξει αυτό τον νόμο ο μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης και τα ποταμίσια εξαπτέρυγα του; Τους ρωτώ και περιμένω απάντηση.

Τον κατηγόρησε για υποκριτική πολιτική στάση καθώς δεν μπορεί να είναι και με τις κινητοποιήσεις και με τον ΔΝΤ και ρώτησε ποια είναι η πρόταση του για το ασφαλιστικό.

Για το ΕΣΡ  και τις άδειες των ΜΜΕ είπε: Ξεπληρώνουνε γνωστά γραμμάτια. Θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.  Προσπαθούν να μας  καθυστερήσουν αλλά δεν θα τα καταφέρουν  να μας σταματήσουν. Ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για τη λίστες μεγαλαοκαταθετών του εξωτερικού και τον κ. Παπασταύρου

Εμεις δεν τις βάλαμε το συρτάρι. Μόλις τις πήραμε τις παραδώσαμε στις δικαστικές αρχές.Τι λέει άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης για τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, τον κ. Παπασταύρου;

Αλλα βασικά αποσπάσπατα της ομιλίας του πρωθυπουργού

  • Αμετανόητοι και δογματικοί προσπαθούν να στήσουν σενάρια εκτροπής και επιχειρούν να ρίξουν μία κυβέρνηση που εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες. Όσο και αν παλεύουν, η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ρύθμιση του χρέους. Θα κουραστούν κάποιοι να βρίσκονται στις θέσεις της αντιπολίτευσης.
  • Είμαστε περήφανοι που πατάμε γερά στα πόδια μας και δίνουμε τη μάχη για να τελειώσουμε μ’ αυτό το παλιό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Πορευόμαστε με στόχο και αυτοπεποίθηση και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά, δεν πρόκειται να παραμείνει όμηρος όλων αυτών.

Γίνονται σημαντικά πράγματα στην οικονομία

  • Στο πεδίο της οικονομίας, εμφανίζονται θετικά σημάδια. Πετύχαμε την ανακεφαλαιοποίηση, με το κόστος του δημοσίου είναι μόλις 5 δισ. ευρώ. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι γίνονται σημαντικά πράγματα. Πρέπει να σταματήσει η καταστραφολογία. Έχουμε δυσκολίες, αλλά θα τις ξεπεράσουμε. Όπως πετύχαμε μέχρι σήμερα, έτσι θα πετύχουμε και τους επόμενους τρεις μήνες για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
  • Η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας. Η Ευρώπη, ένα χρόνο μετά, δεν είναι ίδια. Η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται και ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της εξέλιξης.
  • Αφού φέσωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα μας κουνούν το δάχτυλο, μας ζητούν τα ρέστα και αρνούνται να προτείνουν εναλλακτικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Ο λαός θυμάται και γνωρίζει καλά ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί». Η συμφωνία έχει δυσκολίες, περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, αλλά εμπεριέχει την προοπτική εξόδου από την κρίση. Δεν περιλαμβάνει υψηλά πλεονάσματα, που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα είναι η μάχη των μαχών για την κυβέρνηση της Αριστεράς.
  • Ευτυχώς που πήραμε την ευθύνη και δεν αφήσαμε τη χώρα στα «χέρια» του κ. Σαμαρά. Θράσος να μιλούν για τη δική μας διαπραγμάτευσης, όταν αυτοί στο «ναι, σ’ όλα» έριξαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% σε μόλις 4 χρόνια. Κάποιοι αγροτο-συνδικαλιστές ήταν υπέρ του «ναι» και τώρα είναι εναντίον των μέτρων.

Η δύσκολη στιγμή του δημοσψηφίσματος

  • Στην αρχή μας εκβίαζαν με την απειλή της ρευστότητας και όταν είδαν ότι δεν υποχωρούσαμε, τότε μας απείλησαν με το Grexit. Καταφέραμε να αποφύγουμε αυτές της παγίδες χάρη στον ελληνικό λαό. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν εκείνη του δημοψηφίσματος, όπου ορισμένες δυνάμεις επιδίωκαν την κοινωνική καταστροφή. Ο λαός έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.
  • Πήραμε ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας. Είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις ιστορικές μάχες, που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας, που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη.
  • Ο λαϊκός κόσμος έχει δίκιο να αγωνιά και να διαδηλώνει, δεν φοβόμαστε εμείς τον δρόμο, δεν βλέπουμε τους ανθρώπους που διαδηλώνουν ως εχθρούς. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε έναν ουσιαστικό και συνεχή διάλογο. Αυτή είναι η διαφορά μας με το παλιό πολιτικό σύστημα. Δικό μας εχθρός δεν είναι ο λαός που παλεύει, αλλά η λιτότητα. Ο λαός γνωρίζει ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματά του.
  • Σε κάθε μας βήμα ξέρουμε ότι θα βρίσκουμε μπροστά μας τη δεξιά. Προχωράμε αταλάντευτα. Η φετινή χρονιά θα είναι το έτος μηδέν για την έξοδο από την κρίση, για τον τερματισμό της επιτροπείας.  Σε πέντε χρόνια από τώρα, το 2021, φιλοδοξούμε να έχουμε φτιάξει μία άλλη Ελλάδα. Γράφουμε ιστορία με τους αγώνες μας. Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη και να νικήσουμε τις δυνάμεις της λιτότητας. Δίνουμε τη μάχη. Προχωράμε. Ένας χρόνος για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Θα τα καταφέρουμε.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here