Συρία: 200.000 ζωές σε μια θηλιά

Η κατάσταση επιδεινώνεται για τους κατοίκους τριών μεγάλων πόλεων της Συρίας που βρίσκονται στο επίκεντρο ισχυρών συγκρούσεων, ενώ βρισκόμαστε στο 5ο έτος από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στην χώρα. Το Χαλέπι, η Νταράγια και η Ιεράπολη Συρίας (Manbij) είναι οι πόλεις όπου οι μάχες έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και υπολογίζεται πως τουλάχιστον 200.000 με 230.000 άτομα κινδυνεύουν άμεσα από τις εχθροπραξίες.

Οι εναέριοι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό ενώ ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοι του επιχειρούν να καταλάβουν τις ζώνες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ο τελευταίος δρόμος που συνδέει τις περιοχές αυτές με την υπόλοιπη χώρα έχει περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων στις 7 Ιουλίου και οι ομάδες της αντιπολίτευσης βρίσκονται πλέον αποκλεισμένες. Σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζεΐντ Ρααντ αλ Χουσεΐν, σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν οι 150.000 κάτοικοι που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερά και φάρμακα. Επιπλέον, στις 10 Ιουλίου, 26 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν από εναέριους βομβαρδισμούς στα χωριά Ιμπέεν και Σάντρα, στις δυτικές αγροτικές συνοικίες του Χαλεπιού. Από 10.000 μέχρι 30.000 κάτοικοι εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2016.

Ενώ οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ προχωρούν στις δυτικές και ανατολικές ζώνες του Χαλεπιού, η ένοπλη αντιπολίτευση κλιμάκωσε τις επιθέσεις κατά των κατοικημένων περιοχών που ελέγχονται από το Συριακό στρατό, βομβαρδίζοντας τες στις 8 και 9 Ιουλίου και προκαλώντας τον θάνατο 44 αμάχων και τον τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

In this citizen journalism image provided by Aleppo Media Center (AMC), an anti-Bashar Assad activist group, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, Syrians inspect the rubble of destroyed buildings following a Syrian government airstrike in Aleppo, Syria, Friday, Jan. 31, 2014 . Activists said the latest Syrian government shelling has killed and wounded several people in a rebel-held area of the northern city of Aleppo. (AP Photo/Aleppo Media Center, AMC)
Πολίτες και ομάδα αντικαθεστοτικών ερευνούν συντρίμμια μετά από τον βομβαρδισμό κυβερνητικών δυνάμεων -AP Photo/Aleppo Media Center, AMC – Eurokinissi

Η Νταράγια είναι μια μικρή πόλη 8 χιλιόμετρα νότιο-ανατολικά της Δαμασκού, που έχει υποφέρει από τις επιθέσεις του στρατού του Άσαντ το 2012 και το 2013, με τον θάνατο 1.500  ανθρώπων ανάμεσα σε αντάρτες και αμάχους. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ήδη ανακαταλάβει τις νότιες και δυτικές συνοικίες της πόλης από την αντιπολίτευση και οι 8.000 κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί σε έναν χώρο ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, χωρίς ηλεκτρισμό και με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα.

Ανατολικά του Χαλεπιού οι μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και στις κουρδικές πολιτοφυλακές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έχουν κορυφωθεί. Σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις, στην Ιεράπολη το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν εκδιωχθεί ολοκληρωτικά, αλλά οι σχεδόν καθημερινοί βομβαρδισμοί και οι νάρκες που έχουν τοποθετήσει οι δυνάμεις του ΙΚ αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους 70.000 κατοίκους της πόλης. Δεν γνωρίζεται ο ακριβής αριθμός θυμάτων από της αρχή της κουρδικής επίθεσης, τον περασμένο Ιούνιο, αλλά έχει αναφερθεί πως τουλάχιστον 12 άτομα έχουν δολοφονηθεί στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν την περιοχή ή διότι αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό και ιατρική περίθαλψη και οι οικογένειες των θυμάτων έχουν αναγκαστεί να θάψουν τους νεκρούς σε κήπους ή να τους κρατάνε σε αποθήκες.

Γυναίκες των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας των κουρδικών πολιτοφυλακών - theDailyStar
Γυναίκες των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας των κουρδικών πολιτοφυλακών – theDailyStar
Στρατεύματα του Ισλαμικού Κράτους - Day Donaldson - flickr.com
Στρατεύματα του Ισλαμικού Κράτους – Day Donaldson – flickr.com

Στο χωριό Αλ-Μπουλίλ, κοντά στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, οι βομβαρδισμοί των κυβερνητικών δυνάμεων και της συμμαχικής ρώσικης αεροπορίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 15 αμάχων, στις αρχές Ιουνίου, και 11 επιπλέον αμάχων στις 15 Ιουλίου.

Ο αριθμός των εγκλημάτων πολέμου που έχουν διαπραχθεί ξεπερνά τους χειρότερους εφιάλτες, αλλά είναι στο χέρι των δυνάμεων που αμύνονται ή που επιτίθενται – και των ξένων υποστηριχτών τους – να ελαχιστοποιηθούν περαιτέρω απώλειες αμάχων” δήλωσε ο Ζεΐντ. “Η εσκεμμένη ασιτία των αμάχων είναι μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, και μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου”.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here