Ακύρωσε το ΣτΕ τα σχέδια για την ανάπλαση της oδού Πανεπιστημίου

Στα χαρτιά θα παραμείνει η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας  να ακυρώσει κάθε διαδικασία.

Ο τέως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννης Αλαβάνος κέρδισε τη μάχη στο ΣτΕ.Οι δικαστές έκαναν δεκτή την προσφυγή που είχε καταθέσει κατά του έργου σχετικά με «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Οι δικαστές έκριναν ότι είναι παράνομη η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος (12.2.2014) που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους, καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, έρχεται σε σύγκρουση  με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Σημειώνεται ότι το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης  χρηματοδότησε και δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο τις αρχιτεκτονικές και άλλες μελέτες για την κατασκευή του έργου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here