Ακόμη 5 χρόνια στο τιμόνι του ΔΝΤ η «Σιδηρά Κυρία»

Για δεύτερη πενταετή θητεία εξελέγη στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ. Η νέα θητεία της θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου.

Η Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τη θέση το 2011, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ είναι αφοσιωμένο στον στόχο του να βοηθήσει στην εξασφάλιση παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας.

Η εμπλοκή της Λαγκάρντ με τη γαλλική δικαιοσύνη δεν την εμπόδισε να διεκδικήσει και πάλι τη διεύθυνση του Ταμείου για μια δεύτερη θητεία. Ηταν η μοναδική υποψήφια και εξελέγη «με συναίνεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έδειξε εμπιστοσύνη στην πρώην υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, η οποία παραπέμπεται στην πατρίδα της, σε δίκη για το ρόλο της στην αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Η Λαγκάρντ, κατηγορείται για  αμέλεια στην υπόθεση που ξεκίνησε το 1993, όταν ο Μπερνάρ Ταπί ισχυρίστηκε ότι το μερίδιο του στην Adidas, το οποίο εκείνος είχε πουλήσει στην κρατική Credit Lyonnais, ξαναπουλήθηκε από την τράπεζα για ποσό πολύ μεγαλύτερο.

Ο επιχειρηματίας κατηγόρησε στην τράπεζα ότι τον είχε εξαπατήσει και η Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τότε, επέτρεψε τη διαιτησία που είχε ως αποτέλεσμα ο Ταπί να αποζημιωθεί με 403 εκ. ευρώ.

Το γαλλικό δικαστήριο κατηγορεί σήμερα την Λαγκάρντ  ότι θα έπρεπε τότε να προσβάλει την απόφαση της διαιτησίας η οποία προκάλεσε ζημιά στο δημόσιο. Ωστόσο η ίδια η Λαγκάρντ ισχυρίστηκε ότι δρούσε κατόπιν εντολών του Σαρκοζί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here