Ακυρο λόγω υψηλής αποχής το ουγγρικό δημοψήφισμα της ξενοφοβίας -όμως 98% όσων προσήλθαν, ψήφισαν «όχι»

Η αποχή ακύρωσε το ουγγρικό δημοψήφισμα κατά του ευρωπαϊκού σχεδίου  ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, αφού για να θεωρηθεί έγκυρο έπρεπε η συμμετοχή να φτάσει το 50% -δεν ξεπέρασε το 44%. Αναλυτές μιλούν για φιάσκο του ξενοφοβικού και ρατσιστή πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ωστόσο, παραμένει αμετανόητος κι επιμένει στη πολιτική του, καθώς όσοι προσήλθαν στης κάλπες ψήφισαν σε ποσοστό 98% κατά της μετεγκατάστασης. 

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα άγγιξε το 44%, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που το καθιστά άκυρο.

Όμως, ο γελοίος πρωθυπουργός της χώρας, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να καταστήσει νόμιμο το αποτέλεσμα.

Τονισε, δε, ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το «εντυπωσιακό αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος.

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Ορμπάν, Fidesz, έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των ψηφοφόρων απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση [προσφύγων]… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη» δήλωσε ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος Γκέργκελι Γκουλίας.

Πάντως, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik έσπευσε να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα «φιάσκο» και ήδη κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here