Ακτιβιστές από Συρία, Αίγυπτο, Ρωσία και η tουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, πήραν το Εναλλατικό Βραβείο Νόμπελ

Η Syria Civil Defence είναι μια από τις οργανώσεις που απέσπασε την τιμητική διάκριση, αποτελούμενη από 3.000 περίπου άτομα από τη Συρία, οι οποίοι προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες σε βομβαρδισμένες περιοχές της πολύπαθης χώρας, αναζητώντας τους επιζώντες στα ερείπια, προσφέροντάς τους τις πρώτες βοήθειες και μεταφέροντας τους τραυματίες σε νοσοκομεία.

Η επιτροπή τίμησε φέτος και την αιγύπτια ακτιβίστρια Μόζν Χασάν και την οργάνωσή της «Nazra» η οποία «σε εποχές αμείωτης βίας, κακοποίησης και ρατσισμού μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών». Το τρίτο πρόσωπο που τιμήθηκε είναι η ρωσίδα ακτιβίστρια Σβετλάνα Γκανουσκίνα, η οποία μέσω της οργάνωσής της βοηθά εδώ και δεκαετίες μετανάστες, πρόσφυγες και εθνικές μειονότητες. Και τα δύο αυτά πρόσωπα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξυπηρέτηση ξένων δυνάμεων. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η τουρκική Cumhuriyet, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο, επειδή υπηρετεί χωρίς φόβο την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου.

Για την επιτροπή των βραβείων και το έργο της επιλογής των νικητών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολο, καθώς φέτος έλαβαν μέρος 125 υποψήφιοι από 50 χώρες για τα εναλλακτικά Νομπέλ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here