Αθώος ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος

Απαλλάχθηκε από την κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος διότι είχε διατηρήσει για ορισμένους μήνες, μέχρι το τέλος του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, και εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, ενώ συγχρόνως αντιμετώπιζε κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.

Τελικά σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ύστερα από ακροαματική διαδικασία πέντε ωρών έκρινε ότι δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Υπέρ της αθώωσης Γεωργίου, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, τάχθηκε η εισαγγελέας της έδρας  Ελένη Σίσκου.

Αντίθετα, πρώην μέλη τη διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, όπως η Ζωή Γεωργαντά, υποστήριξαν ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, παρέμεινε παράλληλα με τη θέση του στην Ανεξάρτητη Αρχή και στο Δ.Ν.Τ για να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου  και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του μετά από χρόνια εργασίας, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Γεωργίου.

Για λογαριασμό του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών που τον γνώριζαν χρόνια ( από Γιούροστατ και λοιπά) οι οποίοι απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα για τους λίγους μήνες που παρέμεινε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο Δ.Ν.Τ χωρίς να πληρώνεται, απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

Επίσης απέκλεισαν κάθε σκέψη ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής για να κάνει ότι θέλει, και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πώς καταμετρήθηκε το έλλειμμα του 2009 τονίζοντας πρωτίστως ότι το μνημόνιο είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ουσιαστικά τα ηνία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γεωργίου.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης με το έλλειμμα και την κατηγορία για το αν διογκώθηκε σκόπιμα για να διευκολυνθεί η υπογραφή του μνημονίου, η σχετική υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε δικαστική εκκρεμότητα.

Το Συμβούλιο Εφετών είχε απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βέβαιωσης ότι δηλαδή αλλοίωσε τα στοιχεία του ελλείμματος.

Κατά αυτού του απαλλακτικού βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Αρειο Πάγο που έκανε δεκτή σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και η υπόθεση επανήλθε – και εκεί βρίσκεται- προς κρίση εκ νέου στο Συμβούλιο Εφετών.

Πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος εισαγγελέας Γ. Κούτρας πρότεινε και πάλι προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή Γεωργίου για το έλλειμμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here