Αθώος ο καθηγητής Χ.Ρίχτερ – Αντισυνταγματικός ο αντιρατσιστικός νόμος

Αθώος κρίθηκε σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Αφορμή το  απαράδεκτο βιβλίο του για τη «Μάχη της Κρήτης» στο οποίο υποστήριζε ότι η εισβολή των Γερμανών στο νησί το Μάιο του 1941 ήταν «ιπποτική και δίκαιη», ενώ ο αγώνας του λαού της Κρήτης και των ανταρτών που μάχονταν για την ελευθερία, ήταν «βρώμικος και κτηνώδης»! 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο». Είναι η πρώτη δίκη που έγινε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Το μεσημέρι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ιωάννης Καργόπουλος, ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση. Σύμφωνα με το δικαστήριο, «το συγκεκριμένο άρθρο κρίνεται αντίθετο με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ως εκ τούτου ανίσχυρο και ανεφάρμοστο».

Την απαλλαγή του κατηγορουμένου είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας έδρας, Ιωακείμ Κασσωτάκης, ο οποίος στην αγόρευσή του είχε αναφέρει ότι το βιβλίο εμπεριέχει ανακρίβειες και αναλήθειες, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει μίσος κατά του κρητικού λαού. Επίσης, σημείωνε ότι δεν προκύπτει πως είχε σκοπό να θίξει την τιμή και την υπόληψη των Κρητικών.

Στην αίθουσα του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το ekriti.gr βρισκόταν πλήθος κόσμου μεταξύ αυτών και αγρότες που μεταφέρθηκαν εκεί από το μπλόκο του Ατσιπόπουλου.

Με την ανακοίνωση της απόφασης πολλοί παρευρισκόμενοι φώναξαν «αίσχος» και προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα, που δεν πήρε όμως μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο δικηγόρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944», Γιώργος Σταράκης, ο σύλλογος θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here