Αθηνά Βούρτση: Ένοχη για υποτροπή στο καρκίνο του μαστού, η μοναχική ζωή

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Οι μοναχικές γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από υποτροπή της νόσου συγκριτικά μ’ εκείνες που είναι ενεργές κοινωνικά, σύμφωνα με τα πορίσματα νέας έρευνας. Στη μελέτη, με τη συμμετοχή 10.000 ασθενών, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι κοινωνικά απομονωμένες γυναίκες εμφάνιζαν 40% περισσότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου. Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, γεγονότα, όπως η ύπαρξη συντρόφου ή οι στενές συγγενικές σχέσεις παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη της επιβίωσης του ατόμου από τη νόσο, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο αριθμός των φίλων, η θρησκευτική δραστηριότητα του ατόμου και η συμμετοχή του σε δράσεις της κοινότητας.

Μιλάμε με τη Δρα Αθηνά Βούρτση, ειδική ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, ιδρυτική Πρόεδρο & Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού Deputy Secretary της SIS

-Ανύπαρκτες κοινωνικές σχέσεις υψηλή θνησιμότητα;

Προγενέστερες μελέτες είχαν εξακριβώσει τη σύνδεση μεταξύ των ανύπαρκτων ή περιορισμένων κοινωνικών σχέσεων και του γενικού υψηλού δείκτη θνησιμότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα, ο συσχετισμός μεταξύ της κοινωνικότητας της ασθενούς με καρκίνο του μαστού και της έκβασης της νόσου, είναι ιδιαίτερα έντονος.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer, παρακολούθησε την πορεία 9.267 γυναικών με καρκίνο στο μαστό για δέκα και μισό χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών εντοπίστηκαν 1.448 υποτροπές της νόσου και 1.521 θάνατοι, οι 900 εκ των οποίων αποδόθηκαν στον καρκίνο του μαστού. Στο σύνολο των συμμετεχόντων εμφανίζονταν 16% πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου και 11% πιθανότητα θανάτου από τη νόσο, αλλά στις ασθενείς με στάσιμη κοινωνική ζωή, τα ποσοστά αυτά ήταν αξιοσημείωτα υψηλότερα.

-Η έκβαση της πορείας του καρκίνου του μαστού εξαρτάται και από την κοινωνική ζωή;

Η Δρ. Candyce Kroenke, από το Kaiser Permanente Division of Research στην Καλιφόρνια, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε πως οι γιατροί, πριν αποφανθούν για την έκβαση της πορείας των ασθενών τους, θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη τους και την κοινωνική κατάσταση και ζωή τους. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τη γενικευμένη θετική επίδραση που έχουν οι κοινωνικές σχέσεις στην πρόγνωση της νόσου, στην πιθανή επανεμφάνισή της ή στην κατάληξη της ασθενούς από αυτήν.

-Η ύπαρξη συντρόφου;

Ωστόσο, ανάλογα με τις κοινωνικές ομάδες προς διερεύνηση ποικίλει και το είδος της κοινωνικής σχέσης που έχει ευεργετική επίδραση. Για παράδειγμα, στις μεγαλύτερες σε ηλικία λευκές γυναίκες ευεργετικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η ύπαρξη συντρόφου, ενώ στις κοινότητες των μη λευκών, οι στενές σχέσεις με άλλα συγγενικά πρόσωπα ήταν αυτή που επιδρούσε θετικά.

 

. Η Αθηνά Βούρτση αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1993 και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής – Ακτινολογίας το 1997. To 1998 της απονεμήθηκε με άριστα ο τίτλος του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Συμβολή των νεώτερων απεικονιστικών μεθόδων στη μελέτη της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας». Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στο αντικείμενο του Μαστού σε εξειδικευμένα κέντρα στη Σουηδία και στις ΗΠΑ. Από το 1998 έως το 2001 διετέλεσε Επιστημονική Υπεύθυνη του Τμήματος Μαστού του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Το 2001 κρίθηκε υπότροφος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα στον τομέα των Επιστημών Υγείας. Από το 1997 η Δρ. Αθηνά Βούρτση έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Μελετά κάθε χρόνο πάνω από 4.500 μαστογραφίες, εκτελεί πάνω από 3.500 υπερηχογραφήματα μαστού και πάνω από 200 επεμβατικές εξετάσεις. To 2012 εμπνεύστηκε και ίδρυσε την «Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού» (ΕΕΑΜ) στην οποία παρέμεινε Πρόεδρος έως τον Ιούλιο του 2016, όπου και έλαβε τη θέση της Γενικής Γραμματέως. Τον Οκτώβριο του 2012 διοργάνωσε την εναρκτήρια τελετή της έναρξης της εταιρίας, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου και του 2ου συνεδρίου της στην Αθήνα, και της Ημερίδας Μαστού στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο του 2014. Στα πλαίσια του κοινωνικού έργου της ΕΕΑΜ, το 2013 υλοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΠΑΠ Α.Ε., για την προαγωγή της Προληπτικής Δευτερογενούς Πρόληψης. Το πρόγραμμα ονομάστηκε: «Η πρόληψη σώζει ζωές» και διεξήχθη σε 6 νομούς της χώρας, με σκοπό να απομυθοποιηθεί η νόσος και να γίνει συνείδηση η πρόληψη ώστε να ενταχθεί στον τρόπο ζωής κάθε Ελληνίδας.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε από την θέση του Επίτιμου Προέδρου στη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου της EUASSO “European Society of Surgical Oncology” στην Αθήνα. Παράλληλα το Σεπτέμβριο του 2014, σε συνεργασία με το Δ.Σ. της EUASSO και της ΕΕΑΜ, διοργάνωσε ένα σημαντικό φιλανθρωπικό δείπνο, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν σε γυναίκες πάσχουσες από καρκίνο μαστού με οικονομικές δυσκολίες.

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση υποστηρίζει θερμά τις δραστηριότητες του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών «Άλμα Ζωής» συμμετέχοντας ενεργά από το 1999 έως σήμερα στην επιστημονική επιτροπή και προσφέροντας εθελοντική εργασία, δίνοντας διαλέξεις για την πρόληψη της νόσου σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ για τα έτη 2009 – 2011 το κέντρο της, η «Διαγνωστική Μαστογραφία», ήταν χορηγός του αγώνα Race for the Cure ® για την Ελλάδα, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με τη Susan G. Komen. Ταυτόχρονα, ασχολείται με τις δραστηριότητες και άλλων μη-κερδοσκοπικών συλλόγων, όπως της Europa Donna Hellas και της «ΑΚΟΣ – Καρκίνος: Θεραπεία σώματος και ψυχής» και αποτελεί μέλος της κοινωνικής επιτροπής του συλλόγου «Γυναίκες στην Ογκολογία».

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 36 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά ιατρικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Από το 2009 συμμετέχει ενεργά ως ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια στα σεμινάρια του IBUS (International Breast of Ultrasound School) που διοργανώνονται διεθνώς. Από το 2012 αποτελεί ενεργό μέλος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας του IBUS. Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 43 προφορικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει περισσότερες από 125 διαλέξεις ως προσκεκλημένη ομιλήτρια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here